Ν. Ξυδάκης: Όργανο πολιτικού εξαναγκασμού σε βάρος της Ελλάδας το χρέος

Ν. Ξυδάκης: Όργανο πολιτικού εξαναγκασμού σε βάρος της Ελλάδας το χρέος

Την εκτίμησή του ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή στην αξιολόγηση, στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, διατύπωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος επισήμανε ότι το χρέος χρησιμοποιείται ως μέσο πολιτικού εξαναγκασμού σε βάρος της Ελλάδας.

«Δεν νομίζω ότι θα χαθεί η αξιολόγηση, απλά θα χαθεί λίγος χρόνος. Το χρέος χρησιμοποιείται σαν ένα όργανο πολιτικού εξαναγκασμού» είπε ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Δεύτερη Ανάγνωση», ενώ στράφηκε κατά της Γερμανίας και προσωπικά κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόϊμπλε, λέγοντας: «Ο κ. Σόιμπλε χρησιμοποιεί το χρέος και για την πολιτική κυριαρχία επί της Ελλάδος με έναν τρόπο, μια πολιτική επιρροή, αλλά και για να έχει τα δικά του οφέλη στο εσωτερικό της χώρας του».

Ο αν. υπουργός είπε, επίσης, ότι δεν είναι πεπεισμένος ότι η σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας είναι απόλυτα αληθινή, υπογράμμισε ότι η φημολογούμενη πρόταση του ΔΝΤ για «πάγωμα» της αποπληρωμής των επιτοκίων μέχρι το 2040, μόνο όφελος μπορεί να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία και τόνισε ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά πως «η Ελλάδα θυσιάστηκε προς όφελος μερικών τραπεζών».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο νέο νομοσχέδιο, παραδέχτηκε ότι τα φορολογικά μέτρα είναι δύσκολα, αλλά –όπως επισήμανε– οι πολίτες μπορούν να τα αντέξουν με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία και πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει σοβαρά, είναι οι δυνατότητες που θα έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο να νομοθετεί ελεύθερα, τουλάχιστον –όπως είπε– στα ζητήματα που δεν έχουν δημοσιονομική επίπτωση. «Ότι είμαστε σε εποπτεία από το 2010 δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να έχει εξασφαλιστεί ένας βασικός όρος, έστω περιορισμένος, της λαϊκής κυριαρχίας να μπορούμε να νομοθετούμε για πράγματα τα οποία είναι εκτός του δημοσιονομικού συμφώνου» είπε ο κ. Ξυδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ