7ος χρόνος, ημέρα 2155η
Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Τζανάκης: Στα 100 άτομα στη Μύκονο τα 4 είναι κρούσματα

Ν. Τζανάκης: Στα 100 άτομα στη Μύκονο τα 4 είναι κρούσματα
Φωτογραφία αρχείου

Η Μύκονος βαδίζει με ένα τριπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη, δεύτερη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο ανέφερε μεταξύ άλλων νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας του  πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για να γίνει κατανοητή η διασπορά στη Μύκονο εξήγησε πως αν το νησί έχει 40.000 κόσμο τώρα, αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια του νησιού στα 100 άτομα που θα συναντάει τα 4 θα είναι ενεργά κρούσματα.

«Οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι κορονοπάρτι μέχρι πρωίας και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και διασωληνωμένους θα δώσουν», τόνισε ο κ. Τζανάκης. 

Θα κολλήσουν 9 ανεμβολίαστοι και 1 εμβολιασμένος

Παράλληλα ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους. «Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε ότι οι επιχειρηματίες της Μυκόνου πρέπει να υιοθετήσουν τα μέτρα και σημείωσε πως δεν είναι εύκολο να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.

Επιπλέον, ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξέφρασε τη δραματική εκτίμηση ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορoνοϊού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα. Όπως ανέφερε αυτή τη στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες. «Έχουμε δει μια μεταστροφή στον αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος». 

Επίσης, ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους.

Τέλος, όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80%, ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.