Ν. Τζανάκης: Σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από 15 Απριλίου

Ν. Τζανάκης: Σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας από 15 Απριλίου

Αισιόδοξος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα βελτιωθεί ουσιαστικά η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας οτι από τις 15 Απριλίου η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι σαφής.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο κ. Τζανάκης είπε ότι μετά τις 20 Απριλίου τα δύο τρίτα της χώρας θα είναι «κίτρινα» ή «πράσινα» στον επιδημιολογικό χάρτη. Εξήγησε επίσης ότι τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν «μονότονα σχεδόν» ότι μετά τις 15 Απριλίου η μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων θα είναι σαφής, μπορεί και κάτω από 2.000.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι πρέπει ο κόσμος να βγει έξω καθώς δεν κολλάει στην εξοχή ο ιός αλλά πολύ προσεκτικά, χωρίς χαλάρωση και με υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις, τεστ κάθε εβδομάδα και τήρηση των μέτρων από όλους. Σημείωσε επίσης ότι στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, άπαντες ήταν στις καφετέριες και δεν σημειώθηκε αναζωπύρωση τόσο γρήγορα.

«Ο ιός είναι χειμωνιάτικος και στις αρχές της άνοιξης. Από μόνος του κάνει κοιλιά. Μην είμαστε τόσο απαισιόδοξοι και να μαυρίζουμε τον κόσμο. Να προσέξει λίγο ο κόσμος και όλα θα πάνε καλά», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Παράλληλα, ο καθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος στο ερώτημα εάν το δίλημμα είναι ή Πάσχα ή καλοκαίρι απάντησε ότι δεν γίνονται και τα δύο και πως θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.

Εξήγησε ότι καθώς τα κρούσματα είναι γύρω στις 3.000, τα λύματα δείχνουν αποκλιμάκωση μετά από 10 με 15 ημέρες δεν βλέπει πως θα φτάναμε στις πέντε εβδομάδες που μένουν να μιλάμε για Πάσχα στο χωριό, ανεξάρτητα από το τι θα έχει αλλάξει στο lockdown.

Τόνισε ότι το Πάσχα θα είναι μέσα στην «κόκκινη ζώνη» και χρειάζεται προσοχή ώστε μέσα στο Μάιο να μειωθούν τα κρούσματα και μαζί με την αύξηση των εμβολιασμών, να έχουμε χαμηλά νούμερα κρουσμάτων τον Ιούνιο και να κάνουμε ένα «σχεδόν κανονικό» καλοκαίρι.