7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ν. Τζανάκης για τα κορονοπάρτι: Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος και να ανάψει φωτιά

Ν. Τζανάκης για τα κορονοπάρτι: Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος και να ανάψει φωτιά

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα κορονοπάρτι κρούει ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Τζανάκης παρομοίασε τα κορονοπάρτι με φωτιά σε δάσος το καλοκαίρι.

 «Είναι σαν να πηγαίνει κάποιος σε δάσος καλοκαίρι και να ανάψει φωτιά. Αυτά τα κορωνοπάρτι λειτουργούν σαν θρυαλλίδες για να ανάψουν μια μεγάλη πυρκαγιά.  Επομένως πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας τα κορωνοπάρτι ως αντιδράσεις, οι οποίες διοργανώνονται από εξωφοιτητικά κέντρα και στα οποία ενδίδουν οι φοιτητές.

Γι’ αυτό «όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, να σκεφτούμε λύσεις που λειτουργούν αποτρεπτικά σε εκτονωτικού τύπου γεγονότα όπως τα κορωνοπάρτι», ενώ υποστήριξε την ανάγκη «να μπούμε στην διαδικασία να οργανώνονται και με την βοήθεια του πανεπιστημίου αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Για το ενδεχόμενο να δοθούν προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί, χαρακτήρισε θετική μια τέτοια κίνηση.

«Δεν είναι προνόμια. Είναι ορισμένες διαδικασίες που μπορούν να συμμετέχουν οι εμβολιασμένοι εκ των πραγμάτων. Αναγκαία συνθήκη για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία ο εμβολιασμός. Είναι συμμετοχή σε δραστηριότητες που δεν κάνουν κακό στην δημόσια υγεία. Ενώ οι ανεμβολίαστοι πιθανόν θα βλάψουν την δημόσια υγεία» σχολίασε.

Σχολιάζοντας το νησί της Κύθνου που έχει 100% εμβολιασμό του πληθυσμού της, επισήμανε ότι «μπορεί σε κάποιους να έχει αποτύχει ο εμβολιασμός είτε λόγω του εμβολιαζόμενου είτε λόγω της τεχνικής. Δυνητικά δεν θα είναι όλοι άνοσοι. Όμως στο νησί θα μπορούσε να επιχειρηθεί απόλυτη ελευθερία μέχρι να ξεκινήσει ο τουρισμός. Όταν ξεκινήσει ο τουρισμός και θα αναμιχθεί ο πληθυσμός θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Παράλληλα, τόνισε ότι εάν δεν είχαμε εμβολιαστεί κανένας, θα είχαμε πάνω από 2800 κρούσματα ημερησίως.

Διαβάστε ακόμα:

Κραυγή αγωνίας από το ΑΠΘ