Ν. Τζανάκης: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου επιδημικού κύματος

Ν. Τζανάκης: Είμαστε στο απόγειο του τρίτου επιδημικού κύματος
Eurokinissi

«Αυτή την εβδομάδα θα εισπράξουμε το απόγειο αυτού του επιδημικού κύματος», δήλωσε ο καθηγητής Ν. Τζανάκης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «θα είμαστε τυχεροί αν δεν ξεπεράσουμε τα 2000 κρούσματα».

Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας τόνισε πως αυτές τις ημέρες φαίνεται μία επιπεδοποίηση της καμπύλης και θα δούμε αποκλιμάκωση από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Υπό αυτή την έννοια, όπως είπε, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει μετά τις 8 Μαρτίου, «εκτός εάν βρεθεί ένας πιο λειτουργικός, εύρυθμος και ευέλικτος τρόπος να ανοίξει νωρίτερα».

Για τον εμβολιασμό ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι το καλύτερο δυνατόν θα ήταν να εμβολιαστεί περίπου το 20% έως τον Μάιο ενώ μέχρι το καλοκαίρι περίπου το 40% ώστε να ξεχάσουμε τα lockdown.

Αναφερόμενος στη χρήση μάσκας σημείωσε ότι έφερε μείωση και των άλλων νοσημάτων φέτος τον χειμώνα.

Όπως εξήγησε, το μέτρο της μάσκας ενδεχομένως να μείνει για περισσότερο καιρό στη ζωή μας, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα προστατευτική σε άλλα νοσήματα, που έχουν σαφώς χαμηλότερη μεταδοτικότητα από τον κορονοϊό. 

«Η μάσκα έχει αποδειχθεί ότι εκτός από κορονοϊό προστατεύει και από άλλες λοιμώξεις αναπνευστικού ζούμε τεράστια μείωσης της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού», τόνισε.