7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Ν. Τζανάκης: Από τις 10 Απριλίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στα κρούσματα

Ν. Τζανάκης: Από τις 10 Απριλίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στα κρούσματα

Από τις 10 Απριλίου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση στα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, η οποία όμως θα είναι «αργή και βασανιστική», όπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εφόσον δεν εμπλακεί άλλο αστικό κέντρο, δηλαδή η Θεσσαλονίκη για τα καλά μέσα στο "παιχνίδι’" (αυξημένα κρούσματα), θα αρχίσει αποκλιμάκωση από 10 Απριλίου, η οποία όμως θα είναι πάρα πολύ αργή και βασανιστική», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα στις 20 Απριλίου θα κυμαίνονται μεταξύ 1.900 και 2.100. 

«Τα κρούσματα θα αλλάξουν δραματικά αν βάλουμε στο παιχνίδι τα self tests. Τότε θα δούμε παρά πολλά κρούσματα, τα όποια όμως θα αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από ασυμπτωματικούς και ολιγοσυμπτωματικούς που δε θα απασχολούν το ΕΣΥ», επισήμανε. 

«Τα κρούσματα που μας απασχολούν που έχουν συμπτωματολογία και κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας θα φτάσουν τα 2.500 περίπου γύρω στις 10 Απριλίου και θα πέσουν κάτω από τα 2.000 στις 20 Απριλίου», σχολίασε. 

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την Κύπρο, που κάνει παρά πολλά τεστ, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι με τα self tests μπορεί να ανιχνεύαμε 5.000 με 5.500 κρούσματα. 

Σημείωσε πάντως ότι αυτό το κύμα του κορονοϊού είναι ελαφρά μικρότερο σε δυναμική από το προηγούμενο.  

«Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ προβλέπουμε ότι ενδεχομένως να ακουμπήσουμε τη μέση πρόβλεψη που είναι 800 κλίνες, εν συνεχεία θα αποκλιμακωθούν στις 550 με 600 κλίνες ΜΕΘ γύρω στον Απρίλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.