7ος χρόνος, ημέρα 2158η
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ν. Τζανάκης: Από 18.000 έως 20.000 τα πραγματικά κρούσματα

Ν. Τζανάκης: Από 18.000 έως 20.000 τα πραγματικά κρούσματα

Από 18.000 έως 20.000 υπολογίζονται τα θετικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη.

«Αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο τεστ και στους 10 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκαμε θετικούς 18.000 με 20.000», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής.

Όπως είπε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι συγκεντρώσεις και οι μαζώξεις σε εορτές τον Μάρτιο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματά τους, αλλά και η ανισομετρία στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.

Ο κ. Τζανάκης επισήμανε πως έως τις 20 Απριλίου αναμένεται τα νέα κρούσματα να είναι περί τα 3.000 με 4.000 ενδεχομένως και παραπάνω λόγω των self tests.

Ωστόσο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν αναμένεται να αλλάξει η  δυναμική της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δείκτες που θα «δείξουν» προς τα που πάει  η πανδημία θα είναι πλέον το ισοζύγιο εισερχόμενων–εξερχόμενων στα νοσοκομεία.

«Η μείωση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να είναι αρνητικό το ισοζύγιο των εισαγωγών εξαγωγών στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων», σχολίασε.

Ερωτηθείς για το εάν θα είναι δυνατό οι πολίτες να μεταβούν σε άλλους νομούς για το Πάσχα, ο καθηγητής σημείωσε ότι με την έλευση των self test θα πρέπει να αλλάξει η λογική διαχείρισης και να απενοχοποιηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.

Παράλληλα, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι με το νέο μοντέλο ανοίγματος «χτίζουμε ανοσία αγέλης», λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για πρόληψη.

Όπως εξήγησε «με το 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο με μια τουλάχιστον δόση και 10% με φυσική ανοσία επειδή νόσησε, φτάνουμε στο 30% ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας τα μέσα ατομικής προστασίας».

Κάλεσε τους πολίτες να ενστερνιστούν τα self tests και να τα χρησιμοποιούν.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρομβώσεις, είπε  ότι, κατά τη γνώμη του, με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) και χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων, έχει συντελεστεί έγκλημα με το εν λόγω σκεύασμα.

«Θα θρηνήσουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες θύματα του κορoνοϊού που θα πεθάνουν, στην Ευρώπη χιλιάδες θύματα της COVID-19 που θα πεθάνουν, διότι θα αναβληθεί ο εμβολιασμός τους. Έναντι ποιου; Θα κερδίσουμε τι; κερδίσουμε τη σπάνια επιπλοκή 120 περιστατικά σε 37 εκατ. τη σπάνια επιπλοκή αυτού του πράγματος», επισήμανε.