Ν. Τουσκ: Η Ιταλία θα πειθαρχήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή στη G7

Ν. Τουσκ: Η Ιταλία θα πειθαρχήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή στη G7

Μήνυμα ότι «η Ιταλία θα πειθαρχήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή στη G7» έστειλε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τη Σύνοδο της G7 στο Σαρλεβουά, τονίζοντας, επίσης, ότι συμφώνησε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου στη Ρώμη.

«Σήμερα το πρωί είχα την πρώτη και πολύ καλή, πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και είμαι πεπεισμένος ότι εδώ στη G7 θα έχουμε μια πλήρως ενιαία ευρωπαϊκή θέση επί όλων των ζητημάτων. Περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Δεν μιλάω για τις λεπτομέρειες αλλά για τη γενικότερη κοινή γραμμή» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ομάδας των 7, περιλαμβανομένου του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, θα συγκροτήσουν ένα κοινό μέτωπο επί όλων των θεμάτων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της G7 στο Σαρλεβουά, δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Κόντε φάνηκε να κρατά αποστάσεις από τις ευρωπαϊκές θέσεις κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε αυτήν την εβδομάδα, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων του, καθώς τάχθηκε υπέρ της επανεξέτασης των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της G7, επισήμανε ότι η Ρωσία θα πρέπει να προσκληθεί να επανενταχθεί στην Ομάδα των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, απ'' όπου αποκλείστηκε το 2014 έπειτα από την προσάρτηση της Κριμαίας.

Όμως, ο Τουσκ τόνισε ότι η Ιταλία θα πειθαρχήσει με την ευρωπαϊκή γραμμή στη G7. «Σήμερα το πρωί είχα την πρώτη και πολύ καλή, πολλά υποσχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε και είμαι πεπεισμένος ότι εδώ στη G7 θα έχουμε μια πλήρως ενιαία ευρωπαϊκή θέση επί όλων των ζητημάτων. Περιλαμβανομένης της Ρωσίας. Δεν μιλάω για τις λεπτομέρειες αλλά για τη γενικότερη κοινή γραμμή» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη δεν θα είναι εύκολες, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαμάχη με τους εταίρους τους για το θέμα του εμπορίου, της κλιματικής αλλαγής και της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Οι συζητήσεις μας εδώ στο Σαρλεβουά απέχουν από το είναι εύκολες» τόνισε ο Τουσκ, λίγο πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας.

«Είναι προφανές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και οι υπόλοιποι της ομάδας συνεχίζουν να διαφωνούν για το εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η παγκόσμια τάξη, που βασίζεται σε κοινούς κανόνες, τίθεται υπό αμφισβήτηση».

«Προς μεγάλη έκπληξη όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ. Φυσικά, δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τις ΗΠΑ να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται», υπογράμμισε ο Τουσκ.

Φωτογραφία AP