Ν. Θωμαΐδης: Βρισκόμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος - Δ. Σαρηγιάννης: Η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα

Ν. Θωμαΐδης: Βρισκόμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος - Δ. Σαρηγιάννης: Η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα

«Θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων για τις επόμενες δύο με τρεις μέρες, όμως η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα και έπειτα», εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημήτρης Σαρηγιάννης, που μίλησε στη δημόσια τηλεόραση.

«Η τελευταία μέτρηση που αναλύσαμε (της προχθεσινής ημέρας) στο λεκανοπέδιο της Αττικής, είναι σταθερά υψηλή», δηλώνει ο δρ. Θωμαΐδης. «Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά στην άνοδο ενός μεγάλου επόμενου κύματος, επομένως θεωρούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για την ανάσχεσή του».

«Όπως κάθε κύμα, ξεκινάει από έναν μικρό παφλασμό και εκθετικά γίνεται τσουνάμι. Είμαστε στη φάση που αρχίζει να αναπτύσσεται το μεγάλο κύμα», συμπληρώνει ο δρ Σαρηγιάννης.

Ωστόσο είναι αισιόδοξος στις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα: «Εγώ θεωρώ ότι θα δούμε μία περαιτέρω αύξηση για τις επόμενες δύο τρεις μέρες, και μετά θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων μέτρων. Οπότε εκτιμώ ότι θα δούμε μία αρχική αποσυμπίεση και μετά μια πολύ πιο ταχεία αποσυμπίεση όταν θα βλέπουμε τα αποτελέσματα του γενικού lockdown. Η τάση θα είναι αποσυμπιεστική από τις 10 του μήνα και έπειτα».

Ο κ. Θωμαϊδης, ερωτηθείς πόσο μπορεί να κρατήσει το lockdown ήταν ξεκάθαρος: «Εγώ πιστεύω ότι το lockdown πρέπει να κρατήσει λίγο παραπάνω. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου. Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά».

Παράλληλα, ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μοιράστηκε εντυπωσιακά στοιχεία σχετικά με τις ουσίες που εντοπίζονται στα λύματα του λεκανοπεδίου Αθηνών.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Σαρηγιάννης, «η ανίχνευση του ιού στα αστικά λύματα, που γίνεται και στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του πρύτανη του ΑΠΘ, μπορεί να μας δώσει ένα σήμα, ουσιαστικά πολύ σίγουρο, 4 με 5 ημέρες πριν από την πραγματική παρατήρηση που βλέπουμε στον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τα υπολογιστικά μοντέλα που έχουμε αναπτύξει εδώ και καιρό, τα οποία μπορούν να εκτιμήσουν τη δυναμική της πανδημίας και να λάβουν υπόψη τους τη δυναμική των διαφορετικών μέτρων σε σχέση με το πώς επηρεάζουν την εξέλιξη».

Δεν είναι όμως μόνο ο κορωνοϊός που ανιχνεύεται στα λύματα. «Στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, κάνουμε επίσης μετρήσεις μιας πλειάδας από άλλους λοιμογόνους παράγοντες, άλλους ιούς, μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Αυτό το συνολικό μικροβίωμα των λυμάτων μας δίνει πραγματικά μια συνολικότερη εικόνα του μικροβιακού φορτίου», επισημαίνει ο δρ. Σαρηγιάννης.

Επίσης, ο Νίκος Θωμαΐδης παρουσίασε την ανάλυση των αστικών λυμάτων που πραγματοποιεί εδώ και χρόνια η ομάδα του, με εντυπωσιακά κατά καιρούς ευρήματα. «Μετράμε χιλιάδες χημικές ουσίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πάνω από έντεκα, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Έχουμε δει την εξέλιξη της κατανάλωσης π.χ. ψυχοφαρμάκων, ή παρανόμως διακινούμενων ουσιών, ή άλλων ουσιών, οι οποίες δείχνουν τη συμπεριφορά μας ή την κατάσταση της υγείας μας», αναφέρει ο καθηγητής. «Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην περίοδο του πρώτου lockdown ήταν μία μεγάλη αύξηση σε κάποια συγκεκριμένα αντικαταθλιπτικά και αγχολυτικά. Είχαμε φυσικά βρει και το κοκτέιλ των αντιικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την περίοδο στα νοσοκομεία. Είχαμε βρει και μια μεγάλη αύξηση της τάξεως του 300% περίπου, που παραμένει, στα απολυμαντικά.

Και φυσικά, ήταν εντυπωσιακό ότι είχαμε δει την αύξηση της κοκαΐνης κατά 60% περίπου! Πριν από λίγες μέρες μάλιστα βγήκε η ευρωπαϊκή αναφορά από το Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και παρουσιάζει τα δικά μας αποτελέσματα μαζί με τα υπόλοιπα της Ευρώπης και συμβαίνει αντίστοιχο φαινόμενο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

«Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, θα αρχίσουμε τις εκτιμήσεις σε επιμέρους γειτονιές. Θα πρέπει να πάμε σε περιοχές όπου υπάρχουν αντλιοστάσια, και όπου δεν υπάρχουν, θα πρέπει να εγκαταστήσουμε αντλίες στο αποχετευτικό σύστημα, για να δούμε τη διασπορά του ιού σε συγκεκριμένες περιοχές».