Ν. Θωμαΐδης: Σημαντική η μείωση του ιικού φορτίου στην Αττική

Ν. Θωμαΐδης: Σημαντική η μείωση του ιικού φορτίου στην Αττική

Για την απόδοση των μέτρων και το πότε αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι βάσει της εξέτασης του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, τα κρούσματα θα πρέπει να μειωθούν τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι στα λύματα της Αττικής παρουσιάζεται «σημαντική μείωση του ιικού φορτίου» και εξήγησε ότι από τα δεδομένα που συλλέγει το ΕΚΠΑ το διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου με 5 Νοεμβρίου, η Αττική ήταν στο πικ της πανδημίας. Τότε τα κρούσματα υπολογίζονταν στα 40.000 και τώρα έχουν πέσει κάτω από τις 10.000, κάτι «που σημαίνει ότι τα μέτρα λειτουργούν».

«Πρέπει να μας γίνει μάθημα ο Οκτώβριος», τόνισε ο καθηγητής και εξέφρασε την άποψη ότι, «τα μέτρα μπορούν να αρθούν και σταδιακά να ανοίξει η αγορά».

«Η μείωση ήρθε πριν κλείσουν τα Δημοτικά, που σίγουρα έχει συνεισφέρει η μείωση της κίνησης. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι τα δημοτικά δεν είναι μεγάλη εστία διάδοσης», εξήγησε.

Εκτίμησε δε, ότι τις επόμενες μέρες τα κρούσματα στη Αττική θα είναι κάτω από 200 ημερησίως, αφού «το ιικό φορτίο είναι ανάλογο με του Σεπτεμβρίου, που ήταν κάτω από 100».