7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Ν. Θωμαΐδης: Ενδείξεις ύφεσης της πανδημίας - Μειώθηκε το ιικό φορτίο στην Αττική

Ν. Θωμαΐδης: Ενδείξεις ύφεσης της πανδημίας - Μειώθηκε το ιικό φορτίο στην Αττική

Για ενδείξεις μείωσης του ιικού φορτίου στα λύματα του Λεκανοπεδίου την τελευταίο εβδομάδα έκανε λόγο ο Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, επισημαίνοντας πως το παραπάνω γεγονός μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση την επόμενη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, η συγκέντρωση ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής μειώθηκε τις τελευταίες ημέρες κατά 33%, γεγονός που μαρτυρά μία ως μικρή, σταδιακή ύφεση της πανδημίας, η οποία είχε παρατηρηθεί έτσι κι αλλιώς από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου ωστόσο τα φαινόμενα συνωστισμού τα σαββατοκύριακα έπειτα οδήγησαν σε διασπορά και αύξηση.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την επιδημιολογία λυμάτων, η περίοδος του Πάσχα δεν μπορεί να είναι ενδεικτική για σαφείς ενδείξεις, σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδης.

«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι τα κρούσματα είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των τεστ. Το ιικό φορτίο αυτή τη στιγμή στα λύματα παραμένει υψηλό όπως φαίνεται και από τα κρούσματα που καταγράφουμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ωστόσο με τους δείκτες που έχουν συνολικά στα χέρια τους οι ειδικοί της επιτροπής μας επιτρέπεται να κάνουμε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση στα κρούσματα.