Ν. Σύψας: «Τις επόμενες μέρες θα δείξει ο κορονοϊός τα δόντια του»

Ν. Σύψας: «Τις επόμενες μέρες θα δείξει ο κορονοϊός τα δόντια του»

Να μην υπάρξει εφησυχασμός από τα χαμηλά νούμερα κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα στη χώρα μας κάλεσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Ν. Σύψας «γιατί ξέρουμε», όπως είπε, «ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα δόντια της».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας τόνισε ότι πρέπει «να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας» και πως η τήρηση των μέτρων απομόνωσης είναι σημαντικά για τις επόμενες 15 μέρες. «Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει «να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές».

Ο κ. Σύψας επισήμανε πως το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα, αφού «έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια».

Χαρακτήρισε την καραντίνα ως το «τελευταίο χαρτί» για τον περιορισμό του κορονοϊού και γι' αυτό πρέπει «να το χρησιμοποιήσουμε σωστά αλλιώς μας περιμένει καταστροφή».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «στην Ιταλία το 10% των διασωληνομένων είναι 20-40 ετών. «Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορονοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι», επέστησε την προσοχή.

Τέλος, ανέφερε ότι παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία για τον περιορισμό της πανδημίας, όμως «να μην περιμένουμε από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας». «Αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες», συμπλήρωσε.