Ν. Σύψας: «Ρίχνουμε πιστολιά στην οικονομία» με κάθε νέο μέτρο

Ν. Σύψας: «Ρίχνουμε πιστολιά στην οικονομία» με κάθε νέο μέτρο
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας

Την ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας πως πρέπει «να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε», καθώς είναι «εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα».

Μιλώντας στο Mega ο λοιμωξιολόγος «Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα» σημείωσε, προσθέτοντας πώς κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο «ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία».

Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, υποστήριξε ότι αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική».

«Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες.

Ακόμα, ο καθηγητής, ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα που προηγείται στα κρούσματα αυτό το διάστημα είναι η ομάδα 18-40 ετών. «Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούν τους μεγαλύτερους» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάψει αυτή η ηλικιακή ομάδα να πάψει να διασπείρει τον ιό.

Σε ότι αφορά στις καταλήψεις στα σχολεία, επισήμανε, ότι «είναι παράξενο η κοινωνία να δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά και οι μαθητές να κάνουν κατάληψη. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν τα μέτρα».

Στο ερώτημα εάν θα επιβληθεί μέτρο με το οποίο οι άνθρωποι άνω των 65 θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα για να κυκλοφορήσουν, απάντησε: «Δεν έχει γίνει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή μας. Kαι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επiβάλουν. Είναι άδικο μέτρο να περιορίσουμε μια ομάδα συμπολιτών σπίτι, όποια ομάδα και αν είναι αυτή».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, ότι εντός του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ώστε «να απαλλαγούμε από την πανδημία».

«Υπάρχουν τουλάχιστον 11 εμβόλια τα οποία είναι στη Φάση 3, δηλαδή στη φάση των κλινικών μελετών. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο έτος θα έχουμε αρκετά εμβόλια στη διάθεσή μας. Σχετικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης, το οποίο πιθανότατα θα το έχουμε στις αρχές του νέου έτους, δεν είμαστε αισιόδοξοι για το πόσο αποτελεσματικό θα είναι. Παρ' όλα αυτά, τα εμβόλια που έρχονται μετά από αυτό θα είναι -πιστεύω- πολύ πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο κ. Σύψας, 

Και κατέληξε λέγοντας: «Όσον αφορά το εμβόλιο της γρίπης νομίζω πως είναι καλή ιδέα να το κάνουν όλοι, κυρίως βέβαια οι ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, οι έγκυες και οι υγειονομικοί. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν τόσο καλύτερα, καθώς τον χειμώνα δεν θα έχουμε και το βάρος της γρίπης. Βέβαια, η χρήση της μάσκας μάς προστατεύει και από τη γρίπη».