Ν. Σύψας: Ο συνωστισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού

Ν. Σύψας: Ο συνωστισμός μπορεί να προκαλέσει μεγάλη διασπορά του ιού

Τους φόβους των ειδικών πως τα φαινόμενα συνωστισμού πολιτών μπορεί να προκαλέσουν υπερμετάδοση του νέου κορονοϊού εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, τονίζοντας παράλληλα ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν υψηλά επίπεδα ανοσίας μεταξύ των πολιτών. 

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ανησυχητικά τα φαινόμενα συνωστισμού, όπως για παράδειγμα στην Μύκονο και σημείωσε πως ο συνωστισμός για τον κορονοϊό, λειτουργεί όπως το πετρέλαιο για την φωτιά, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις των 1,5-2 μέτρων.

«Φοβόμαστε ότι θα υπάρξει διασπορά γιατί ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί και οι Έλληνες πολίτες δεν είναι άνοσοι, άρα έχουμε όλο το υλικό για να έχουμε επιδημία. Αν έχουμε και συνωστισμό τότε ενδεχομένως να έχουμε κακά αποτελέσματα που μπορεί να φανούν σε 1-2 εβδομάδες, με αύξηση των κρουσμάτων», πρόσθεσε.

«Ήδη είχαμε ένα δείγμα γι' αυτό στη Θράκη, όπου δύο εβδομάδες περίπου μετά τις γιορτές του Ραμαζανιού είχαμε μια συρροή κρουσμάτων στα χωριά των Ελλήνων μουσουλμάνων και την Ξάνθη. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι τέτοιο και σε τουριστικές περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Σύψας.

Όσο αφορά το σενάριο να υπάρχουν νέα lockdown αν αυξηθεί ο R0, το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων τόνισε πως «ο σχεδιασμός είναι να μην έχουμε lockdown. Αν αρχίσουν τα lockdown εν μέσω τουρισμού δεν κάνουμε τίποτα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας αλλά πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες. Εάν δεν βοηθήσουν είναι πάντα δεδομένα ότι θα προηγείται η δημόσια υγεία και επομένως μπορεί να υπάρξουν τοπικά lockdown».