Ν. Σύψας: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο - Το επόμενο βήμα είναι «lockdown»

Ν. Σύψας: Νέα μέτρα ακόμα και αύριο - Το επόμενο βήμα είναι «lockdown»

Το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η χώρα με τον κορονοϊό ανέδειξε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας επισημαίνοντας πως «τώρα είμαστε στην «πορτοκαλί» φάση της επιδημίας του κορονοϊού, που σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η κόκκινη δηλαδή το lockdown».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας επεσήμανε πως τα αποτελέσματα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή τη Δευτέρα, θα φανούν σε επτά με δέκα ημέρες, ωστόσο άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, αν υπάρξει μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων να ληφθούν νέα μέτρα ακόμα και αύριο για να υπογραμμίσει πως πλέον «είναι η ώρα εκτός από την Πολιτεία να κάνει και ο πολίτης αυτό που πρέπει».

Σημείωσε ότι «τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε εικόνα, αξιολογούμε τα δεδομένα κάθε μέρα. Αν δούμε μεγάλη έξαρση του κορονοϊού θα πάρουμε επιπλέον μέτρα» και αναφερόμενος στην Αττική τόνισε ότι «είμαστε σε μια δύσκολη φάση, όλα τα στοιχεία είναι άσχημα»

Τόνισε δε ότι «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη φάση στην Αττική. Πέρα από την πολιτεία πρέπει και οι πολίτες να κάνουν αυτό που πρέπει», ενώ για την Αττική επισήμανε ότι «όλα τα ποιοτικά στοιχεία της επιδημίας είναι άσχημα», απαριθμώντας τα εξής: αύξηση κρουσμάτων, θάνατοι, εισαγωγές στα νοσοκομεία, διασωληνώσεις, κάλυψη κλινών ΜΕΘ και ποσοστό δειγμάτων που βγαίνουν θετικά
 δείκτης R

«Ολα αυτά προοιωνίζουν μια θύελλα. Πρέπει πολίτες και πολιτεία, όλοι μαζί ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έρχεται στην Αττική. Είναι πολύ σημαντικό» προσέθεσε. 

Για το ενδεχόμενο lockdown o Νίκος Σύψας είπε ότι «δεν έχει αποφασιστεί αν θα είναι οριζόντιο ή αν είναι τεχνικά δυνατό να γίνει απομόνωση ενός ή δυο δήμων στην Αττική, καθώς όλοι επικοινωνούν μεταξύ τους και το κέντρο είναι μια από τις πιο πυκνοκατοιημένες περιοχές της Ευρώπης... Δεν χρειάζεται πανικός, αν αποδώσουν τα μέτρα τότε δεν θα γίνει lockdown. Όμως πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».

«Είναι προς συζήτηση αν είναι τεχνικά εφικτό να απομονωθεί ένας συγκεκριμένος δήμος», συμπλήρωσε σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει όλοι μαζί να αποφύγουμε αυτό που έρχεται», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά τον δείκτη R, ο Νίκος Σύψας είπε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το 1 και πως στην Αττική είναι ίσως λίγο πάνω από το 1 «με ανοδική τάση».

Τέλος, ερωτηθείς για τις εστίες υπερμετάδοσης στο κέντρο και τις αναφορές που έχουν γίνει στους μετανάστες σημείωσε ότι «οι μετανάστες, εκείνοι που ζουν στο κέντρο της Αθήνας, για παράδειγμα σε ένα σπίτι με 10 ή 20 άτομα, είναι ευπαθής ομάδα. Εκεί βρίσκει χώρο ο ιός και εξαπλώνεται. Δεν φταίνε οι μετανάστες για αυτό....» και κατέληξε λέγοντας ότι «οι εστίες αυτές στο κέντρο αποδίδονται επίσης στην επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά και, σε μικρότερο βαθμό, στο άνοιγμα των σχολείων».