Ν. Σύψας: Καμπανάκι τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ν. Σύψας: Καμπανάκι τα κρούσματα κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού  στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, καθώς, όπως τόνισε, φαίνεται πως ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ενώ επισήμανε πως αυτό που τρομάζει περισσότερο είναι τα φαινόμενα συνωστισμού, διότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.

«Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις (σ.σ.: των μεγάλων αστικών κέντρων) δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους ιχνηλάτηση», είπε ο κ. Σύψας. «Εύχομαι να μην έχουμε κάποιο ατύχημα το καλοκαίρι και να βγει ομαλά ο Αύγουστος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό, μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι σταθερή, καθώς μπορέσαμε σαν χώρα να ρυθμίσουμε τον τουρισμό και τα εισαγόμενα κρούσματα είναι υπό έλεγχο. Αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι η διασπορά του ιού στις μεγάλες πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε μιλώντας στο MEGA, μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί το φαινόμενο υπερμετάδοσης σε εκδηλώσεις όπου συνωστίζονται πολλά άτομα.

Όσον αφορά την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Σύψας υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων σε σχέση με άλλες χώρες, πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε ώστε να μην αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε περιορισμό της οικονομίας. Εκτίμησε, ότι μέσα στο καλοκαίρι δε θα γίνει άλλο lockdown.

Από Σεπτέμβρη, όσον αφορά τα σχολεία, δεν έχουν ληφθεί ακόμα αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση η πρόθεση είναι να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά, αλλά με μέτρα ασφαλείας.

Για τη χρήση μάσκας, υποστήριξε πως το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι, βάσει νόμου, να φοράνε μάσκα, όχι μόνο για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τους πελάτες. Όσον αφορά την ασπίδα, αυτή δεν αντικαθιστά τη μάσκα, είναι συμπληρωματική αυτής.

Σχετικά με τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε πως το θετικό είναι ότι είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί, ωστόσο αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία τους, όπως η χρήση sms.

Για τους νέους, υπενθύμισε ότι κανείς δεν είναι απρόσβλητος από τη νόσο. Πρέπει και εκείνοι να είναι προσεχτικοί και για τους δικούς τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Μίλησε επίσης για τις περιπτώσεις όπου άνθρωποι που νόσησαν από κορονοϊό, ένα ή και δύο ή και τρεις μήνες μετά παρουσιάζουν προβλήματα σε διάφορα συστήματα, κάτι που προκαλεί ανησυχία.

Διαβάστε ακόμα: 

Καθηγήτρια ΕΚΠΑ: Ανησυχία για τα κρούσματα κορονοϊού στα αστικά κέντρα