Ν. Σύψας: Έτοιμοι και για το κακό σενάριο - Τι θα κλείσει σε δεύτερο κύμα πανδημίας

Ν. Σύψας: Έτοιμοι και για το κακό σενάριο - Τι θα κλείσει σε δεύτερο κύμα πανδημίας

Την εκτίμηση πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το κακό σενάριο με δεύτερο κύμα κορονοϊού, εξέφρασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το ενδεχόμενο θα κλείσουν οι μη απαραίτητες όπως η εστίαση, τα μπαρ και οι χώροι θεαμάτων αλλά το τελευταίο που θα κλείσει είναι τα σχολεία.

«Υπάρχει το κακό σενάριο του δεύτερου κύματος, συν την γρίπη που έρχεται κάθε χρόνο, συν τους τους άλλους αναπνευστικούς ιούς που θα δημιουργήσουν μια τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου και συνέχεια Ιανουάριο- Φεβρουάριο» ανέφερε και πρόσθεσε πως κανείς δεν ξέρει από τί θα εξαρτηθεί αυτό

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής θέλησε να δώσει το δικό του αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας πως πιστεύει ότι ο κορονοϊός θα κάνει, όπως όλες οι πανδημίες ένα δεύτερο κι ίσως και τρίτο κύμα και εν συνεχεία θα εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τον Ν. Σύψα η κατάσταση θα είναι δύσκολη τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη. Από εκεί κι έπειτα τα πράγματα θα μπουν σε μια άλλη κατεύθυνση, είτε ο κορονοϊός θα γίνει μια εποχική λοίμωξη, είτε θα εξαφανιστεί, ενώ από κάποια στιγμή κι έπειτα θα υπάρχει το εμβόλιο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους 9-10 μήνες.

«Θα κάνουμε το παν, θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά» υπογράμμισε.

Ενδεχομένως αυτή την εβδομάδα, που θα δούμε την επίδραση του Δεκαπενταύγουστου, να υπάρξει μια μικρή αύξηση και μετά θα σταθεροποιηθεί η κατάσταση, επεσήμανε ο Ν. Σύψας, εκτιμώντας πως το γεγονός ότι ο ιός μπήκε σε κλειστές δομές όπως ιδρύματα και γηροκομεία είναι ανησυχητικό, καθώς αυτά αποτελούν, όπως τόνισε, «πυριτιδαποθήκες» για περισσότερα κρούσματα.

«Είμαστε σε μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τον Αύγουστο αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση, δηλαδή τα κρούσματα να τριπλασιάζονται» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως τα πολλά κρούσματα οφείλονται στην κίνηση του πληθυσμού προς τις τουριστικές περιοχές.