Ν. Σύψας: Υπάρχει η σκέψη να κλείνουν νωρίτερα τα μπαρ

Ν. Σύψας: Υπάρχει η σκέψη να κλείνουν νωρίτερα τα μπαρ

Είναι πολλά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι, τόνισε ο κ. Σύψας αναφερόμενος στην ανησυχία που υπάρχει από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με τον λοιμωξιολόγο να σημειώνει πως μεταξύ άλλων υπάρχει η σκέψη «να κλείνουν νωρίς τα μπαρ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ. Σύψας ανέφερε σχετικά με το αν έχει γίνει συζήτηση για την ώρα ότι μπορεί να οριστεί να κλείνουν «στις 23:00 ή 00:00, σίγουρα πριν τα μεσάνυχτα.» Στη συνέχεια σημείωσε ότι «το πολύ σημαντικό είναι να μην πάρουμε νέα μέτρα αλλά να τηρήσουμε αυτά που έχουμε τώρα».

Ο κ. Σύψας δήλωσε επίσης ότι παρατηρείται μια «μεγάλη επιβάρυνση» σε ό,τι αφορά τα επιδημιολογικά φορτία, επισημαίνοντας πως ρόλο διαδραμάτισαν και τα εισαγόμενα κρούσματα αλλά και η χαλαρότητα που επέδειξε ποσοστό του πληθυσμού.

Αναφορικά με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά νοσηλειών, ο καθηγητής τόνισε ότι «οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι δεν έχουν χαλαρώσει» σε αντίθεση με τους νέους που γνωρίζουν ότι σπάνια νοσούν βαριά και χαλάρωσαν.

Ο κ. Σύψας χαρακτήρισε ως ευτύχημα το γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές διασωληνώσεις, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι μπορεί να μη συνεχιστεί για πολύ αυτή η καλή επίδοση «εφόσον έχουμε συνεχή αύξηση κρουσμάτων».

Σημείωσε επίσης πως αν συνεχιστεί η διασπορά στους νέους τότε ο κορονοϊός θα φτάσει στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες και θα ξεκινήσουν οι διασωληνώσεις.

«Έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων από κορονοϊό»

Νωρίτερα, μιλώντας στον ρ/σ του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας τόνισε ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσούν με κορονοϊό, εξηγώντας πως αυτή τη στιγμή «ο μέσος όρος ηλικίας βρίσκεται κοντά στην δεκαετία των 50 ενώ ήταν στη δεκαετία των 60».

Ο κ Σύψας επισήμανε ότι η κατάσταση από το εξωτερικό ελέγχεται και πρώτο πρόβλημα είναι η συμπεριφορά των νέων, ενώ γεωγραφικά τις αρχές ανησυχούν οι περιπτώσεις της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στο δείκτη μετάδοσης Ρ0, δήλωσε πως παραμένει κάτω από το επίπεδο συναγερμού που είναι το 1 αλλά παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση.

Ο κ Σύψας πρόσθεσε ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα στο δεύτερο κύμα, καθώς δεν έχουμε αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων.