Ν. Πεσκόφ προς Εμ. Μακρόν: Ο Πούτιν θέλει την ευημερία της ΕΕ και όχι τη διάλυσή της

Ν. Πεσκόφ προς Εμ. Μακρόν: Ο Πούτιν θέλει την ευημερία της ΕΕ και όχι τη διάλυσή της

Το Κρεμλίνο δεν συμμερίζεται την εκτίμηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ, Μακρόν, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα η Ρωσία και ο Ρώσος πρόεδρος επιθυμούν την ανάπτυξη, την ευημερία και την σταθερότητα της, δηλώνει το Κρεμλίνο.

Η δήλωση που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη σουηδική τηλεόραση SVT, ότι ο πρόεδρος Πούτιν οραματίζεται τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου, που έσπευσε να απαντήσει δια του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Φυσικά και ο πρόεδρος έχει μιλήσει για αυτό, ότι ενδιαφερόμαστε, ώστε η επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι αναπτυσσόμενη, ευημερούσα, προβλέψιμη και σταθερή» δήλωσε ο Πεσκόφ υπενθυμίζοντας ότι ο Πούτιν επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποκαταστήσει και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Όπως δήλωσε ο Πεσκόφ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο βασικός εμπορικός και οικονομικό εταίρος της Ρωσίας ως προς τον όγκο συναλλαγών, παρότι «βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής η Κίνα». Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου επεσήμανε επίσης ότι οι σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας «έχουν ψυχρανθεί αρκετά» όχι με ευθύνη της ρωσικής πλευράς. «Νομίζουμε» ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ είτε της Ρωσίας, προσέθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Το πλαίσιο σεβασμού του Πούτιν προς τον Μακρόν «ανταποκρίνεται απολύτως στην βάση της αμοιβαιότητας» δήλωσε ο Πεσκόφ , επισημαίνοντας ότι μεταξύ των δύο ηγετών δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο εποικοδομητικές σχέσεις εργασίας αλλά και καλές προσωπικές σχέσεις. Αυτό τους βοηθά να συζητούν αρκετά οξυμένα ζητήματα, ακόμη αν και μεταξύ των δύο χωρών υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, παρατήρησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου.

Νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν εξακόντισε βέλη κατά του υποψηφίου του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών, Τζίμι Άκεσον όσο και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αυτό το πρόσωπο δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία και τις αξίες σας» είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT Television.

Σημειώνεται ότι σε λίγες μόνο μέρες, στην Σουηδία θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές οι οποίες ενδεχομένως να φέρουν στις πρώτες θέσεις το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών του οποίου ηγείται ο Άκεσον. Το κόμμα αυτό είναι μόνο κατ''όνομα Δημοκρατικό αφού έχει σαφή αντιμεταναστευτική και ξενοφοβική ατζέντα.

Με αφορμή το ενδεχόμενο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι το όραμα του Πούτιν είναι να διαλύσει την Ευρώπη και ότι η Ρωσία δεν σέβεται υπό τη διακυβέρνησή του δεν σέβεται τις ίδιες αξίες ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την υπόλοιπη ήπειρο. «Σέβομαι τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είμαι εκ των ηγετών που λένε ότι θα πρέπει να οικοδομήσουμε μία νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας. Πρέπει να συζητήσουμε με τη Ρωσία. Ωστόσο το όνειρο του Πούτιν είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP