Ν. Πελόζι: Νομοσχέδιο για την απονομή μεταλλίων στην Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ

Ν. Πελόζι: Νομοσχέδιο για την απονομή μεταλλίων στην Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κατέθεσε χθες, Πέμπτη, νομοσχέδιο για την απονομή χρυσών μεταλλίων από το Κογκρέσο στην Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, αλλά και στην αστυνομική δύναμη της Ουάσινγκτον, αναφορικά με την προστασία του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου κατά των επιθέσεων που δέχθηκε από τον όχλο.

Την ημέρα εκείνη, εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, με στόχο την αποτροπή της επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του αντιπροέδρου του Τραμπ Μάικ Πενς, αναγκάστηκαν να διαφύγουν. Πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένας αστυνομικός του Καπιτωλίου έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια, ενώ άλλοι δύο αστυνομικοί, που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν τη βίαιη επίθεση, πέθαναν μετά. Δεκάδες αστυνομικοί τραυματίστηκαν από τα επεισόδια με τους διαδηλωτές.

«Ενθυμούμαστε την εξαιρετική γενναιότητα της Αστυνομίας του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, τους άντρες και τις γυναίκες που έθεσαν σε κίνδυνο και έδωσαν τη ζωή τους, για να μας σώσουν. Έτσι, έγιναν μάρτυρες της δημοκρατίας μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η Πελόσι.

Η ίδια ζήτησε από τα μέλη του Κογκρέσου να υποστηρίξουν μαζί της το νομοσχέδιο, που προβλέπει τη δημιουργία τριών χρυσών μεταλλίων του Κογκρέσου για απονομή στην Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, αλλά και στη Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσινγκτον.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα τιμηθεί και το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν για την έρευνα και την παρουσίαση ευρημάτων.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta