Ν. Παναγιωτόπουλος: Με τα «Rafale» διατηρούμε την υπεροχή μας - Επί της αρχής θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Ν. Παναγιωτόπουλος: Με τα «Rafale» διατηρούμε την υπεροχή μας - Επί της αρχής θετικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ενημέρωση της ειδικής διαρκούς επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων προχώρησε σήμερα ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, σχετικά με την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», μετά του συναφούς εξοπλισμού και των υπηρεσιών υποστήριξης.

Όπως είπε μετά την ενημέρωση ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έγινε ένα ακόμα βήμα προς τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες.

«Σκοπός μας μέσω της προμήθειας των “RAFALE”, καθώς και των συναφών δράσεων που δρομολογούνται, είναι η αναβάθμιση του εθνικού συντελεστή στο συσχετισμό ισχύος και η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα. Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης Εξοπλιστικών προγραμμάτων» υποστήριξε.

«Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε. Ειδικά για τα “RAFALE”, μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι στην ενημέρωση συμμετείχαν επίσης, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και ο γενικός διευθυντής αμυντικών εξοπλισμών και επενδύσεων αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.

Θετικός επί της αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών δήλωσε πως συμφωνεί με την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας .
Παράλληλα έθεσε κάποιους παραμέτρους που θεωρώ αναγκαίο να εξεταστούν ενδελεχώς όπως:  Αξιολόγηση συμβάσεων ,αξιολόγηση κόστους και εκτίμηση για το αν πράγματι είναι επωφελείς για την οικονομία της χώρας.

Επίσης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά αξιολόγηση συμβατότητας με λοιπά οπλικά συστήματα ,εξέταση των επερχόμενων αλλαγών σε νομικό πλαίσιο που έχει  προαναγγείλλει η κυβέρνηση όπως και συζήτηση εκ νέου για τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία.

Οι τελικές απαντήσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθούν αφότου έρθουν στη Βουλή οι συμβάσεις προς κύρωση ,οπότε ναι επί της αρχής
αλλά έπεται συνέχεια. Από την πλευρά του το ΚΚΕ δήλωσε "πως όλα αυτά τίθενται στις υπηρεσίες του ΝΑΤΟ,οπότε διαφώνησε  στο σύνολο.