Ν. Παναγιωτόπουλος: Η χώρα έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ- Κόντρα με τον Γ. Ραγκούση

Ν. Παναγιωτόπουλος: Η χώρα έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ- Κόντρα με τον Γ. Ραγκούση

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μετά την ομιλία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να στήσει… καυγά για τα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα μας έχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που έγινε εμφανές στις απειλές τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Σημείωσε, δε, ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι εντεινόμενα αναθεωρητική και παραβατική, στοιχεία που δοκιμάζουν την ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιοχή. «Αποδείξαμε μέσα από μια καθολική κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας. Μπορούν οι Έλληνες να αισθάνονται ασφάλεια», υπογράμμισε με νόημα ο Ν. Παναγιωτόπουλος.  

Μια αποστροφή, όμως, του κ. Παναγιωτόπουλο πυροδότησε ένταση στη Βουλή. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι  «αποτελεί δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και στη σφαίρα προστασίας που καλύπτονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιλαμβάνονται τα δυνητικά, αλλά τα απόλυτα δικαιώματα», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση να προκαλεί νέα ένταση. « Αναρωτιόμασταν όταν σας είδαμε αν θα πείτε τι θα κάνετε σε περίπτωση που το γεωτρύπανο μέσα στα 12 μίλια. Αναρωτιούνται όλοι αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα κι έρχονται μετά από κρεσέντο ανευθυνότητας από στελέχη σας», σημείωσε ο κ. Ραγκούση για να του σηκώσει το γάντι ο κ. Παναγιωτόπουλος. «Με εντυπωσιάζει η στροφή ενός κόμματος που πριν λίγο καιρό υποστήριζε δια του αρχηγού του πως δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και σήμερα ξορκίζει την κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια», είπε επιμένοντας ότι τα 12 μίλια αποτελούν  δυνητικό κυριαρχικό δικαίωμα και «στη σφαίρα της προστασίας που καλύπτεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν περιέχονται τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά τα απόλυτα»!  

Νωρίτερα, πάντως, παρουσίασε το πρόγραμμα των εξοπλιστικών που προωθείται από την ηγεσία του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός των αμυντικών δαπανών αναμένεται να ενισχυθεί δραματικά μετά το 2021, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσιάζεται αύξηση από τα 530 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 2 δις ευρώ». Τέλος, για την αύξηση της θητείας ανέφερε ότι είναι μια απόφαση με πολιτικό κόστος, ωστόσο αν δεν την λάβει τότε θα προκύψει εθνικό κόστος.