N. Παναγιωτόπουλος: Αναβαθμισμένα Rafale προ των πυλών

N. Παναγιωτόπουλος: Αναβαθμισμένα Rafale προ των πυλών

Την επερχόμενη παραλαβή μαχητικών γαλλικών αεροσκαφών Rafale τα οποία σημειωτέον είναι αναβαθμισμένα στο τελευταίο επίπεδο F3-R, κόστους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Άμυνας  Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μάλιστα η συμφωνία θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός, για πρώτη φορά εκπονήθηκε μία τόσο σημαντική συμφωνία εντός τριών μηνών, δηλαδή από το Σεπτέμβριο που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως η Γαλλία είναι δίπλα μας .

Η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία που παίρνει σάρκα και οστά υλοποιείται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των οπλικών συστημάτων και θα «συνοδευτεί» από τα όπλα τους. Ακόμη, προωθείται σύμβαση υποστήριξης 4 φρεγατών πολλαπλών ρόλων, η αναβάθμιση τορπιλικού υλικού, σύμβαση αναβάθμισης  υποστήριξης F-16, σύμβαση αναβάθμισης υποστήριξης C-130 και C -127, και ελικοπτέρων Απάτσι. Είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι  θα διατεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ για τορπίλες ενώ έκανε λόγο για επανεκκίνηση των MIRAGE 2000 -5 διότι στερούνταν ανταλλακτικών ,θέμα το οποίο ήδη έχει διευθετηθεί.

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός, «τρέχουν» 105 χρηματοδοτούμενα προγράμματα τα οποία αφορούν σε δράσεις και προγράμματα με στόχο την ενίσχυση όλων των τομέων και υπηρεσιών που άπτονται του υπουργείου Άμυνας.   

Επιπροσθέτως όπως επισημάνθηκε, λόγω των αδιαμφισβήτητων τουρκικών προκλήσεων ,παραβιάσεων αλλά και εκτόξευσης απροκάλυπτων απειλών εις βάρος της χώρας μας, επιτάσσεται η  αύξηση των αμυντικών δαπανών ,που φέτος διαμορφώνονται στα 5,4 δις έναντι των 3,8 δις του περσινού προϋπολογισμού, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπρόσθετης ενίσχυσης εφόσον κριθεί αναγκαίο.  

Ανακοίνωσε την πρόσληψη 13.000 οπλιτών σε βάθος 5ετίας ενώ για το 2021 το άνοιγμα 1600 θέσεων για επαγγελματίες οπλίτες και 800 θέσεων οπλιτών βραχείας ανακατάταξης ,με βασικούς στόχους την ηλικιακή ανανέωση   αλλά και την αναβάθμιση.

Επίσης, 2.580 πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών θα απασχοληθούν σε βάθος 5ετίας  ενώ από τους 700 σπουδαστές που φοιτούν μέχρι τώρα στη Σχολή Πολεμικής Αεροπορίας, θα διευρυνθεί το όριο δίνοντας τη δυνατότητα φοίτησης σε 1355 .