Ν. Μπόργιανς: Να μην παραμείνει ούτε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Τ. Κέμεριx

Ν. Μπόργιανς: Να μην παραμείνει ούτε ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Τ. Κέμεριx

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, συμπρόεδρος του SPD, ζητά να μην παραμείνει ούτε ως υπηρεσιακός ο νεοεκλεγείς και σχεδόν αμέσως μετά παραιτηθείς, πρωθυπουργός της Θουριγγίας Τόμας Κέμεριx, καθώς εξελέγη και με ψήφους του ακροδεξιού AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία). 

Συγκεκριμένα, ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι «δεν μπορεί να υπάρξει προσωρινή / υπηρεσιακή διακυβέρνηση υπό έναν πρωθυπουργό, τον φιλελεύθερο (FDP) Τόμας Κέμεριχ, ο οποίος στερείται οποιασδήποτε δημοκρατικής νομιμοποίησης, αφού εξελέγη χτες με τις ψήφους των εχθρών της δημοκρατίας, του (ακροδεξιού-φιλοναζιστικού) κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)». Περιέγραψε δε για μια ακόμα φορά ως «υπέρβαση των εσκαμμένων το γεγονός ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) συνέβαλε στο να εκλεγεί πρωθυπουργός με τις ψήφους του AfD ο Τόμας Κέμεριχ».

Ο ίδιος ο Κέμεριχ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιδιώκει την προκήρυξη νέων εκλογών μέσω της αυτοδιάλυσης του τοπικού κοινοβουλίου της Θουριγγίας, ωστόσο ο ίδιος διατηρεί το αξίωμα του πρωθυπουργού, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Για την αυτοδιάλυση απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων των βουλευτών του τοπικού κοινοβουλίου της Ερφούρτης, πρωτεύουσας του ανατολικογερμανικού κρατιδίου της Θουριγγίας.

Το AfD, ως δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα μετά την Αριστερά (Die Linke), ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάλυσή του: «Η κοινοβουλευτική ομάδα του AfD του ομόσπονδου κρατιδίου της Θουριγγίας απορρίπτει την διάλυση. Κανείς δεν βοηθιέται με τη διάλυση του κοινοβουλίου και τις εκλογές που θα ακολουθήσουν, ούτε και από την πολιτική παράλυση που θα ακολουθήσει», δήλωσε εκπρόσωπός του.

Για να διαλυθεί τελικά το κοινοβούλιο του κρατιδίου θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον τμήματα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), το οποίο θα συνεδριάσει απόψε στην Ερφούρτη για να πάρει αποφάσεις.

Κατά την συνάντηση της Επιτροπής Συνασπισμού, η οποία αποτελείται από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), τους Χριστιανοκοινωνιστές ( CSU) και τους Σοσιαλδημοκράτες ( SPD) το ερχόμενο Σάββατο το απόγευμα «θα πρέπει να συζητηθεί επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να διασφαλιστεί πως θα αποκατασταθεί αυτό το (πολιτικό) ρήγμα το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Βάλτερ-Μπόργιανς.

Ο ηγέτης του SPD ζήτησε να απολυθεί ο εντεταλμένος για τα ανατολικογερμανικά κρατίδια και αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Θουριγγίας, Κρίστιαν Χίρτε, ο οποίος συνεχάρη τον Κέμεριχ για την εκλογή του.