Ν. Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση και στο μεταναστευτικό

Ν. Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση και στο μεταναστευτικό

«Η αξιωματική αντιπολίτευση στην προσπάθειά της να ξεχαστούν τα δικά της εγκλήματα στο μεταναστευτικό, προσπαθεί να υπονομεύσει την κυβέρνηση και τη χώρα», σχολιάζει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε δηλώσεις του τομεάρχη Μετανάστευσης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού σχετικές με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την κράτηση μεταναστών.

Σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, ο κ. Μηταράκης επαναλαμβάνει ότι «η Ελλάδα φυλά πλέον αποτελεσματικά τα σύνορά της. Χωρίς επαναπροωθήσεις, αλλά με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω ήδη τοποθετηθεί ότι είναι θετικό γεγονός για εμάς που υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη και περιμένουμε να λάμψει η αλήθεια».

Σχετικά με την έκθεση της Επιτροπής CPT του Συμβουλίου της Ευρώπης, «μία έκθεση που αφορά στην ταραγμένη περίοδο του περασμένου Μαρτίου», ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι «τον περασμένο Μάρτιο αντιδράσαμε σωστά έναντι της προσπάθειας της Τουρκίας να εκμεταλλευτεί και να χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να δημιουργήσει τετελεσμένα».

Από τότε μέχρι σήμερα, συνεχίζει ο υπουργός Μετανάστευσης, «εκτός από τη μείωση των ροών, η κυβέρνηση καθιστά σταδιακά παρελθόν τις "Μόριες" και το χάος που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Από τότε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αποσυμφορήσει τα νησιά, έχει επιταχύνει δραστικά τη διαδικασία αποφάσεων ασύλου, καθιστώντας παρελθόν τις αργές διαδικασίες ασύλου της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ως αποτέλεσμα να παραμένουν οι άνθρωποι στις δομές για μήνες και χρόνια και κατασκευάζει νέες, κλειστές/ελεγχόμενες δομές, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης»

Και πρόσθεσε: «Από τότε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση μετέφερε από τα ΚΥΤ των νησιών όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές φιλοξενίας. Και καταργεί τη ντροπή των προηγούμενων είκοσι ετών της προστατευτικής φύλαξης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα, δημιουργώντας περισσότερες από 2500 θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων».

Ο κ. Μηταράκης καταλήγει: «Ας το πάρουν απόφαση στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα - και στο μεταναστευτικό - δεν γυρίζει πίσω».