7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Ν. Μηταράκης: Μετριάσαμε τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης στην ΕΕ

Ν. Μηταράκης: Μετριάσαμε τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης στην ΕΕ
Eurokinissi

H Ελλάδα μπόρεσε να μετριάσει τον αντίκτυπο της μεταναστευτικής κρίσης, μειώνοντας τις πρωτογενείς ροές στην ΕΕ, αλλά την ίδια ώρα παρέχοντας βελτιωμένη ικανότητα υποδοχής και πολύ καλύτερo πρόγραμμα ενσωμάτωσης, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης κατά τις κοινές δηλώσεις με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαία επίτροπος επισήμανε την υποχρέωση της Άγκυρας «να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας».

«Ανανεώνουμε την ικανότητα πρώτης υποδοχής με νέες δομές στην Σάμο, την Κω και τη Λέρο περιμένοντας να λειτουργήσουν το καλοκαίρι 2021» σημείωσε ο Ν. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι έγινε συζήτηση επίσης για την ανάγκη προόδου σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο «που είναι σημαντικό να προχωρήσει».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι με την Ιλ. Γιόχανσον «μιλήσαμε για την εξωτερική διάσταση και την ανάγκη να χτιστούν σχέσεις που λειτουργούν με τις χώρες τράνσιτ και τις χώρες προέλευσης, και την περίπτωση της Ελλάδας συνεπάγεται την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, από την ΕΕ και από την Τουρκία, αποτρέποντας από την πλευρά της Τουρκίας παράτυπες αναχωρήσεις από τουρκικό έδαφος προς την ΕΕ αλλά επίσης δεχόμενη τις επιστροφές αυτών που δεν είναι επιλέξιμοι διεθνούς προστασίας» επισήμανε.

«Όπως γνωρίζετε το αίτημα για επιστροφή 1.450 ανθρώπων που έγινε τον Ιανουάριο του 2021 παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Επιτροπής ακόμη εκκρεμεί» τόνισε ο Νότης Μηταράκης.

Τεχνολογία για την προστασία των συνόρων

Σε ερώτηση σχετικά με τα κανόνια ήχου που ενδέχεται να τοποθετηθούν στα σύνορα στον Έβρο για την αποτροπή παράνομης εισόδου στη χώρα, ο Ν. Μηταράκης ανέφερε: «Η γνώμη μας είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία με τρόπο που δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, με τρόπο που μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα της ΕΕ χωρίς να θέτει τους ανθρώπους σε κίνδυνο. Τα επιχειρησιακά ζητήματα τα χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία και μπορώ να πω ότι τόσο η ΕΛΑΣ όσο και η Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν άριστες επιδόσεις στην προστασία των ανθρώπινων ζωών στα σύνορα και στο Αιγαίο, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον επισήμανε ότι η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 είναι ακόμη σε ισχύ και πρόσθεσε:

«Ήμουν πρόσφατα στην Τουρκία με αυτό το σταθερό μήνυμα. Η Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι ακόμη σε ισχύ και από την πλευρά της ΕΕ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τη συνέχιση της οικονομικής στήριξης για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία, αλλά η Τουρκία χρειάζεται να δείξει με σταθερούς τρόπους ότι τηρεί τη Δήλωση. Για παράδειγμα, όταν έχει να κάνει με τις επιστροφές από την Ελλάδα, όταν έχει να κάνει με την αποτροπή παράτυπων αναχωρήσεων».

Σε ερώτηση σχετικά με τα κανόνια ήχου, η επίτροπος σημείωσε: «Κατά τη γνώμη μου είναι περίεργος τρόπος προστασίας των συνόρων σου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ