Ν. Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Έχουμε σύνορα και γνωρίζουμε πώς να τα φυλάξουμε»

Ν. Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Έχουμε σύνορα και γνωρίζουμε πώς να τα φυλάξουμε»

Την ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα στο μεταναστευτικό, έχοντας θέσει ως στρατηγικούς στόχους τη μείωση των ροών και τον περιορισμό των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες, ανέδειξε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.  

Μείωση των μεταναστευτικών ροών, σημαντική αύξηση των εξεταζόμενων αιτήσεων ασύλου, σταδιακή αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διαφάνεια στα κονδύλια έχει επέλθει τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη ο οποίος εξήγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της έχει καταφέρει να «ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «έχουμε σύνορα και γνωρίζουμε πως να τα φυλάξουμε».

Πρόκειται για πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα, υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης, καθώς σε αυτόν τον ένα χρόνο «οι ροές περιορίσθηκαν κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας».

Παράλληλα ανέφερε πως «αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% και είμαστε ήδη στην αρχή της προσπάθειάς μας, μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά 146% το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο» και σημείωσε πως ακόμα και στην πρώτη φάση της πανδημίας, την αντιμετωπίσαμε χωρίς απώλειες ανθρώπινης ζωής σε δομές».

Ο Νότης Μηταράκης παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου για το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως «τα νέα Κέντρα θα προσφέρουν μία βιώσιμη και αξιοπρεπή καθημερινότητα στους αιτούντες άσυλο που θα διαμένουν σε αυτά. Με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου και εξόδου και ασφαλείς περιφράξεις, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στις τοπικές κοινωνίες. Οι επιστροφές είναι βασικός στόχος της χώρας, αλλά και ζητούμενο της διαπραγμάτευσης του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού Μετανάστευσης.

Στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός, και ήδη από τον Ιούνιο λειτουργεί η νέα ψηφιακή πύλη η οποία προσφέρει αυτοκαταγραφή ερωτηματολογίου ασύλου, απελευθερώνοντας περίπου 20 χιλιάδες εργατοώρες, μεταβολή στοιχείων, μειώνοντας την ανάγκη επίσκεψης σε περιφερειακά γραφεία, αλλά και δυνατότητα αναζήτησης του αριθμού κοινωνικής ασφάλισης».

Ο υπουργός Μετανάστευσης επίσης, προανήγγειλε ότι «σύντομα επιλύουμε ψηφιακά και το θέμα του ΑΦΜ και, επόμενος στόχος, την δυνατότητα απόκτησης τραπεζικού λογαριασμού».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πλατεία Βικτωρίας, λέγοντας πως τα 145 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκεί και μεταφέρθηκαν σήμερα, «ήταν δασκαλεμένοι για να κάνουν κατάληψη της πλατείας» και πρόσθεσε ότι ενώ ήταν δικαιούχοι του προγράμματος «Ήλιος» που λειτουργεί από τον Αύγουστο και είχαν ενημερωθεί, επέμεναν να αρνούνται την ένταξή τους σε αυτό.

Κατηγόρησε δε, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το γεγονός αυτό της πλατείας Βικτωρίας. Άλλο τόσο, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι πρόσφατα «συμμετείχε σε συλλαλητήριο με ακραίους, με ιαχές για απέλαση του πρωθυπουργού και για έξωση του αρμόδιου υπουργού».

Απαντώντας στις επικρίσεις για την διαχείριση, ο κ. Μηταράκης υπερθεμάτισε των δράσεων του υπουργείου για την ενίσχυση της διαφάνειας, τη μείωση δαπανών και τον ορθολογικό προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «φεύγουμε από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θέσπισε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Εμείς διαμορφώνουμε πλέον συμφωνίες - πλαίσιο, ήδη από φέτος, που υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και όπου χρειάστηκε να εφαρμοστούν κατεπείγουσες διαδικασίες, π.χ. στην κατασκευή έκτακτων δομών, πετύχαμε σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με συγκρίσιμα έργα της δικής σας περιόδου.

Μειώσεις ύψους 23%. Σε έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δική μας στρατηγική, η υπογραφή πολυετών συμφωνιών - πλαίσιο, με ανοικτές διεθνείς διαδικασίες, όπου θα εξασφαλίζεται και η μείωση του κόστους, και η απόλυτη διαφάνεια, και η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών σε όλες τις υποδομές του υπουργείου". 

Επέκρινε την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις μετακινήσεις, λέγοντας πως «ο διαγωνισμός μετακινήσεων το 2019, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. ευρώ, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο, που ολοκληρώθηκε, εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,04 εκ. ευρώ.

Επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη μείωση δαπανών, άνω του 70%! Στις συμβάσεις διερμηνείας, μετά από 1,5 χρόνο διαδικασίας, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και έχει ήδη ξεκινήσει η παροχή των υπηρεσιών. Αναλαμβάνουμε φέτος τον έλεγχο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, και το 2021 του ΕΣΤΙΑ παροχές σε χρήμα. Προχωράμε στην αναδιάρθρωσή του με τελικό στόχο την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας. Συγχρόνως, περιορίζουμε σημαντικά το κόστος φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα.

Ενδεικτικά, στην Αττική όπου φιλοξενούνται σήμερα 10 χιλιάδες δικαιούχοι, θα υπάρξει μείωση τουλάχιστον κατά 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.5 εκ. ευρώ μόνο για την Αττική». 

Ο κ. Μηταράκης χαρακτηριστικά είπε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η "πολιτική σας [...] θα σας στοιχειώνει για πάντα, στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Η πολιτική ανοικτών συνόρων, οι απώλειες στη θάλασσα, η δημιουργία δεκάδων δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κοινή Δήλωση του 2016 που οδήγησε σε συμφόρηση τα νησιά μας… Σήμερα τα νησιά αποσυμφορούνται μέρα με την μέρα, χωρίς ωστόσο να γεμίζει η χώρα με νέες δομές. Μου προκαλεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι σήμερα μας κουνάτε το δάκτυλο για τα νησιωτικά ΚΥΤ. Για τα κέντρα, δηλαδή, που αποτελούν τα κατεξοχήν μνημεία αναλγησίας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας. Τα αφήσατε εκεί για να θυμόμαστε, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, το ποιος ήταν πραγματικά ο ανθρωπισμός της Αριστεράς" κατέληξε ο υπουργός.Στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ στην Χίο, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, λέγοντας πως εκεί συμβιώνουν άνθρωποι με τρωκτικά, και πως οι τραγικές αυτές συνθήκες εκθέτουν διεθνώς τη χώρα μας.

Η συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων.