Ν. Κοτζιάς: Ο Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα

Παρασκευή 07 Σεπτεμβρίου 2018, 15:59
-A +A
Ν. Κοτζιάς: Ο Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα

Τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις μικρο-μεσαίες χώρες Νότου και Βορρά της ΕΕ διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Λετονίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, δρομολογώντας τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.

«Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα, θέλουμε και προωθούμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, από τα ζητήματα ασφάλειας μέχρι τον πολιτισμό και τα μορφωτικά», είπε ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση.

Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση δόθηκε γύρω από την περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας, τόσο όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον προϋπολογισμό της με βάση τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον συνάδελφό του «για την αλληλεγγύη» που εξέφρασε η χώρα του στην Ελλάδα αλλά και για το γεγονός ότι «υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει». «Πράγμα που αποτελεί, φοβάμαι, την εξαίρεση στην Ευρώπη», όπως σημείωσε.

Ο κ. Ρίνκεβιτς ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξή της στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. «Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας», σημείωσε, εξηγώντας ότι ενώ η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές στην Βαλτική, η Λετονία συμμετέχει στην Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες, γεγονός που βελτιώνει την κατανόηση.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία «με την Βόρεια Μακεδονία, θα την αποκαλέσω εγώ» -όπως είπε χαρακτηριστικά- θέλησε να εκφράσει το «θαυμασμό» του προς τον Νίκο Κοτζιά «για το θάρρος και την ηγετική θέση που ανέλαβε μέχρι τώρα στο θέμα αυτό». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα γίνει η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος-μέλος».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή 26/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα