Ν. Κοτζιάς: Να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης και για Αλβανία και για «Βόρεια Μακεδονία»

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 13:38 - Τελευταία ενημέρωση: 13:45
-A +A
Ν. Κοτζιάς: Να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης και για Αλβανία και για «Βόρεια Μακεδονία»

Τις αντιδράσεις αρκετών χωρών για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ και της Αλβανίας εκμεταλλεύτηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιχειρώντας να επαναφέρει το αλβανικό θέμα στο προσκήνιο.

Γαλλία και Ολλανδία αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα σχέδια ένταξης με την Αλβανία και την πΓΔΜ, καθώς ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να τροφοδοτήσει το αντιμεταναστευτικό αίσθημα στην Ένωση.

Ο Ν. Κοτζιάς αφότου «ξεμπέρδεψε» με το Μακεδονικό απ' ό,τι φαίνεται αποφάσισε πως σειρά έχουν οι εκκρεμότητες με την Αλβανία και γι' αυτό κάλεσε την Ευρώπη να κρατήσει τον λόγο της όχι μόνο για τη «Βόρεια Μακεδονία» αλλά και για την Αλβανία.

Ακόμη, σε συνέντευξή του στο Euractiv, σχολίασε πως «εάν δεν δοθεί ημερομηνία ένταξης των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε με μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο».

«Επίσης, εάν ξεκινήσει την διαδικασία μια από τις δύο χώρες και μείνει πχ η Αλβανία εκτός, θα δημιουργηθεί κατάσταση αστάθειας στην περιοχή», συμπλήρωσε.

«Εάν κάποιοι είχαν προβλήματα, καλό θα ήταν να μην φθάσουμε στην έκθεση της Επιτροπής και στην πρόταση να εξετάσουμε το άνοιγμα της διαπραγμάτευσης. Τώρα φθάσαμε και πρέπει να το κάνουμε. Η Ευρώπη πρέπει να κρατάει τον λόγο της», δήλωσε.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί περισσότερο στις προτάσεις Μακρόν ή να τις απαντήσει τουλάχιστον αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης».

Επίσης, με καλά λόγια μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς για τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ: «Πιστεύω ότι ο Ζάεφ θα αντέξει. Είναι ένας πολιτικός πολύ μεγαλύτερης αντοχής από ό,τι δείχνει στην πρώτη γνωριμία».

Σχετικά με το θέμα της Βόρειας Ηπείρου ανέφερε πως «εάν δεν το έχουν καταλάβει, με τις διεθνείς συνθήκες και την Τελική Πράξη του Ελσίνκι, η Βόρεια Ήπειρος είναι κομμάτι της Αλβανίας και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να ανατρέψουμε τα σύνορα. Αυτές είναι ψυχώσεις που κάνουν κακό στη χώρα και δεν έχουν καμία σχέση με την ευρωπαϊκή πολιτική διαλόγου και συμβιβασμού».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 17/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα