Ν. Κοτζιάς: Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ν. Κοτζιάς: Δεν χρειάζονται 180 ψήφοι στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αποστάσεις τόσο από τον Πάνο Καμμένο όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο πήρε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με τη επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι "το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το μακεδονικό".

Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία για το μακεδονικό θα υπερψηφιστεί. "Θα υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών" διαβεβαίωσε και σχολίασε ως εξής τη στάση του κ. Καμμένου: "Δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί. Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν".

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς γνωστοποίησε ότι έχει δεχτεί δεκάδες απειλές κατά της ζωής αλλά και της οικογένειάς του. «Μου έχουν στείλει κούτες με αίμα και χώμα αλλά και σφαίρες», είπε ενώ έκανε λόγο πως έχει πάρει 800 επιστολές με απειλές.

Ο κ. Κοτζιάς αναρωτήθηκε που είναι ο εισαγγελέας καθώς υποστήριξε πως πρόκειται για βαριά κακουργήματα στα οποία δεν βλέπω κανείς να αντιδρά.

«Βρήκα τα τηλέφωνα τις διευθύνσεις και τα ονόματα ανθρώπων που με απειλούν τηλεφωνικά. Οι αρχές κάνουν απλώς συστάσεις. Όλο αυτό θυμίζει την περίοδο 63-65. Έχουμε εκτροπή σε ρητορική μίσους. Έχετε δει κανέναν εισαγγελέα να ενοχλείται;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Δεν τέθηκε ποτέ τσαμικό ζήτημα

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία ο υπ. Εξωτερικών τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ τσαμικό ζήτημα, και πως ούτε ο ίδιος θα αποδεχόταν μία τέτοια συζήτηση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου- που δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων- μόλις τελειώσει η εμπόλεμη κατάσταση μπορεί να επιστραφούν.

Ο Ν. Κοτζιάς διευκρίνισε ότι είναι άλλο θέμα οι περιουσίες στις οποίες έγινε κατάσχεση, λόγω συνεργασίας της ηγετικής ομάδας των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία με τους Γερμανούς κατακτητές. "Οι τσάμικες περιουσίες είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, γιατί πάρα πολλοί τα μπερδεύουν ή θέλουν να τα μπερδέψουν" είπε.

Σχετικά με την ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βρισκόμαστε "στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης". "Εμείς θέλουμε" είπε "να έχουμε 100% την επήρεια των λύσεων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ'' όλα των Οθωνών. Το λέω αυτό διότι στη συμφωνία που έγινε το 2009, πήραμε την επήρεια 100%.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της  Αλβανίας έκανε μια διαπίστωση: Ότι στη συμφωνία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το  1977 για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η επήρεια που έδινε ο ίδιος ο Καραμανλής στους Οθωνούς ήταν 70%. Άρα εκεί υπάρχει μια νομική δυσκολία, αλλά νομίζω ότι θα την υπερβούμε και θα την τακτοποιήσουμε στο μέγιστο" εξήγησε.

Αναφορικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία είπε ότι "Η επέκτασή της είναι ο διπλασιασμός της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας" και ότι αυτή "θα την επεκτείνουμε σταδιακά".