Ν. Κορέα: Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού

Ν. Κορέα: Προς παράταση των περιοριστικών μέτρων παρά την μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού

Η Νότια Κορέα κατέγραψε σήμερα τον μικρότερο αριθμό νέων μολύνσεων από κορονοϊό εδώ και περισσότερες από τρεις εβδομάδες, όμως οι αξιωματούχοι εξετάζουν την παράταση των περιοριστικών μέτρων ενόψει μίας από τις σημαντικότερες γιορτές της χώρας.

Εξάλλου χιλιάδες ειδικευόμενοι γιατροί φαίνεται ότι σταματούν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που διαρκούν δύο εβδομάδες, κατά των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Σεούλ στο σύστημα υγείας, καθώς συμφώνησαν να επιστρέψουν στην εργασίας τους από αύριο Τρίτη.

Ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 παρουσιάζει μείωση στη Νότια Κορέα μετά την κορύφωση που είχε παρατηρηθεί στα τέλη Αυγούστου, όταν είχαν ξεπεράσει τα 400. Ως τα μεσάνυκτα της Κυριακής στη χώρα καταγράφηκαν 119 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 21.296, ενώ έχουν αναφερθεί και 336 θάνατοι, σύμφωνα με το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Οι αρχές επέβαλαν αυστηρά μέτρα, όμως όχι τοπικά lockdown, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις οικονομικές επιπτώσεις. Μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν περιορισμοί στη λειτουργία καφέ και εστιατορίων, καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, τα οποία παρατάθηκαν ως τα μεσάνυκτα της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ.

Πιο χαλαροί περιορισμοί θα ισχύουν τουλάχιστον ως τις 20 Σεπτεμβρίου, όμως αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι αυτοί ενδέχεται να παραταθούν ως το τέλος της γιορτής Τσουσεόκ, από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 4 Οκτωβρίου.

Η Τσουσεόκ είναι μία από τις μεγαλύτερες γιορτές στη Νότια Κορέα και οι αρχές έχουν καλέσει τους πολίτες να αποφύγουν τις παραδοσιακές επισκέψεις σε συγγενείς, αλλά και τάφους

«Σας καλούμε να αποφύγετε να επισκεφθείτε τις γενέτειρές σας και τους συγγενείς, αν είναι δυνατό, αυτή τη Τσουσεόλ, για να προστατεύσετε τη δική σας υγείας και την υγεία της οικογένειάς σας», δήλωσε ο Γιουν Τάε-χο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Τα μέτρα που εξετάζει η Σεούλ είναι η απαγόρευση συγκεντρώσεων με περισσότερους από 50 ανθρώπους σε εσωτερικούς χώρους και από 100 σε εξωτερικούς, αλλά και την παρουσία κοινού στις αθλητικές διοργανώσεις. Παράλληλα ζητεί από τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι ή να υιοθετούν σπαστό ωράριο.

Ομάδα που εκπροσωπεί τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι συνέχιζαν την απεργία παρά το γεγονός ότι οι ειδικευμένοι γιατροί είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψουν στην εργασία τους αύριο, όμως προειδοποίησε για νέες κινητοποιήσεις, αν η κυβέρνηση δεν κάνει υποχωρήσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η Σεούλ συμφώνησε να καθυστερήσει μέχρι να περάσει η κρίση του κορονοϊού την εφαρμογή μέτρων τα οποία θα θωρακίσουν τη χώρα απέναντι σε μελλοντικές επιδημίες, τα οποία όμως οι γιατροί απορρίπτουν, καθώς εκτιμούν ότι θα αυξήσουν τον αριθμό των γιατρών στις αστικές περιοχές χωρίς να βελτιώσουν τις ιατρικές υπηρεσίες στην επαρχία.

AP Photo/Lee Jin-man