Ν. Κορέα: Παρατείνονται για ακόμα 2 εβδομάδες τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Ν. Κορέα: Παρατείνονται για ακόμα 2 εβδομάδες τα μέτρα κοινωνικής απόστασης

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παρατείνει κατά δύο εβδομάδες τα μέτρα κοινωνικής απόστασης, τα οποία αρχικά θα έληγαν τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα νέα κρούσματα του κορονοϊού σε περίπου 50 την ημέρα.

Η χώρα έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τη μεγαλύτερη επιδημία της covid-19 στην Ασία, εκτός Κίνας, καταγράφοντας πλέον 100 ή και λιγότερα νέα κρούσματα καθημερινά. Όμως εξακολουθούν να αναφέρονται μικρές εστίες της επιδημίας σε νοσοκομεία, εκκλησίες και οίκους ευγηρίας.

Αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας εξέταζε αν θα έπρεπε να παρατείνει κατά 15 ημέρες τα μέτρα κοινωνικής απόστασης τα οποία έθεσε σε εφαρμογή στις 21 Μαρτίου. Βάσει αυτών παραμένουν κλειστοί οι χώροι όπου είναι πιθανή η μαζική εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ απαγορεύεται κάθε θρησκευτική, αθλητική και ψυχαγωγική συγκέντρωση.

Όμως είναι «πολύ νωρίς για να εφησυχάσουμε», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Παρκ Νέουνγκ- χου, επικαλούμενος την πρόσφατη αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων και κάποιες νέες, μικρές εστίες μόλυνσης που ώθησαν την κυβέρνηση να ακυρώσει το άνοιγμα των σχολείων την επόμενη εβδομάδα.

«Στόχος μας είναι να ελέγξουμε τις μολύνσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν το σύστημα υγείας και το ιατρικό μας σύστημα», τόνισε ο Παρκ στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου μετά τη σύγκληση υπουργικού συμβουλίου για την covid-19.

«Αν ο αριθμός (των νέων κρουσμάτων) πέσει στα 50 ή χαμηλότερα, η σταθερή θεραπεία των ασθενών, περιλαμβανομένων όσων είναι σε κρίσιμη κατάσταση, θα είναι εφικτή χωρίς να ασκείται μεγάλη πίεση στο σύστημα», εξήγησε.

Η κοινωνική απόσταση διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο περιορίζοντας την εγχώρια μαζική μετάδοση κατά 70% τις 11 πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου σε σχέση με τις 11 ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ, επεσήμανε ο Παρκ.

Όμως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει να βγαίνουν έξω καθώς έχουν κουραστεί από την απομόνωση και βλέπουν τον καιρό να βελτιώνεται, πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλοί πολίτες νιώθουν εξουθενωμένοι και ληθαργικοί εξαιτίας της συνεχιζόμενης κοινωνικής απόστασης», δήλωσε ο Παρκ. «Όμως αν χαλαρώσουμε, οι τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση και οι πολίτες μέχρι τώρα ενδέχεται να πάνε χαμένες», προειδοποίησε.

Το Κορεατικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφερε 94 νέα κρούσματα σήμερα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 10.156. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά τρεις, φτάνοντας τους 177, ενώ περισσότεροι από 300 ασθενείς ανέρρωσαν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 6.325.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

AP PHOTO