Ν. Κορέα: Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να προχωρήσει

Ν. Κορέα: Η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να προχωρήσει

Η Νότια Κορέα εμμένει στο σχέδιό της για αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με «ολοκληρωμένο και προοδευτικό» τρόπο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του προεδρικού Γαλάζιου Οίκου, ενόψει της συνάντησης κορυφής με τη Βόρεια Κορέα αργότερα αυτό τον μήνα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εκτός από το ευρύτερο πλαίσιο, βάσει του οποίου το θέμα της αποπυρηνικοποίησης πρέπει να επιλυθεί με ολοκληρωμένο και προοδευτικό τρόπο, υπέρ του οποίου τάχθηκε ο πρόεδρος Μουν Τζε-ιν, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Yonhap.

«Με βάση αυτή την κατεύθυνση, η βασική στρατηγική και ο οδικός χάρτης θα πρέπει να προετοιμαστούν πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Είναι τώρα σε φάση προετοιμασίας», δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Yonhap.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι το γενικό πλαίσιο για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου θα πρέπει να συμφωνηθεί μέσω της κορεατικής συνόδου κορυφής πριν καθοριστεί η συνολική εικόνα για το θέμα αυτό μέσω της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ.

Ο Μουν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν να έχουν την πρώτη τους συνάντηση κορυφής στις 27 Απριλίου στον Οίκο της Ειρήνης, ένα κτίριο στη νοτιοκορεατική πλευρά της αποστρατικοποιημένης περιοχής μεταξύ των δύο χωρών. Εάν τηρηθεί η συμφωνία αυτή, ο Κιμ θα γίνει ο πρώτος ηγέτης της Βόρειας Κορέας που θα βρεθεί σε νοτιοκορεατικό έδαφος μετά τον Πόλεμο της Κορέας του 1950-53 που έληξε με εκεχειρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP