Ν. Κορέα: Εκτόξευσε 8 πυραύλους μετά τις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας

Ν. Κορέα: Εκτόξευσε 8 πυραύλους μετά τις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας

Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε ισάριθμες εκτοξεύσεις βαλλιστικών τακτικών πυραύλων σε αντίδραση, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ. Εκτοξεύθηκαν μέσα σε περίπου δέκα λεπτά οκτώ πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας ATACMS που έπληξαν τους καθορισμένους στόχους τους στη λεγόμενη Ανατολική Θάλασσα –γνωστή επίσης ως Θάλασσα της Ιαπωνίας–, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εκτόξευση των οκτώ βαλλιστικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, πιθανόν η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ποτέ, καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση τριήμερων κοινών αμερικανονοτιοκορεατικών στρατιωτικών γυμνασίων, στις οποίες έλαβε μέρος αμερικανικό αεροπλανοφόρο, για πρώτη φορά από το 2017.

«Ο στρατός μας καταδικάζει σθεναρά τις (βορειοκορεατικές) προκλήσεις (...) και παροτρύνει σθεναρά να σταματήσουν αμέσως οι ενέργειες οι οποίες αυξάνουν τις στρατιωτικές εντάσεις στη χερσόνησο», ανέφερε το νοτιοκορεατικό επιτελείο.

Ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο Γιουν Σοκ-γελ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων έχουν φτάσει σε επίπεδο που εγείρουν απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη.

Ο κ. Γιουν, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, έχει διαμηνύσει πως θα εφαρμόσει πολύ πιο σκληρή πολιτική έναντι της Πιονγκγιάνγκ.

Έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια τελετής την Ημέρα της Μνήμης (σ.σ. απότιση φόρου τιμής σε όλους όσοι έπεσαν υπηρετώντας τη Νότια Κορέα, επίσημη αργία), μία ημέρα μετά την εκτόξευση ομοβροντίας οκτώ βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διπλασιάσει φέτος τις προσπάθειές της να βελτιώσει το οπλοστάσιό της, παρά τις δραστικές οικονομικές κυρώσεις που της επιβάλλονται. Ακόμη, αμερικανοί και νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποιούν το τελευταίο διάστημα πως το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου.

Οι σημερινές εκτοξεύσεις αποτελούν τη δεύτερη κοινή επίδειξη δύναμης των συμμάχων επί των ημερών του νέου νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν.

Μετά την εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένου ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα την 25η Μαΐου, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ προχώρησαν σε κοινή εκτόξευση πυραύλων, για πρώτη φορά από το 2017.