Ν. Κορέα: Δεν χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες 65+

Ν. Κορέα: Δεν χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca στις ηλικίες 65+

Η Νότια Κορέα δήλωσε σήμερα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού για τους πολίτες 65 ετών και άνω και περιόρισε τους αρχικούς εμβολιαστικούς στόχους της λόγω των καθυστερήσεων στις παραδόσεις από το παγκόσμιο πρόγραμμα διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Η Νότια Κορέα είχε πει ότι θα ολοκλήρωνε τον εμβολιασμό 1,3 εκατομμυρίου ανθρώπων έως το πρώτο τρίμηνο φέτος με εμβόλια της AstraZeneca, αλλά μείωσε τον στόχο αυτό στις 750.000.

Η απόφαση οφείλεται εν πολλοίς σε προσαρμογές στο χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των 2,6 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca από το COVAX, ανέφερε σήμερα η νοτιοκορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA).

Δεν ανέφερε θέματα παραγωγής στην Ευρώπη ως αιτία για το καθυστερημένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο απέδωσε στις διοικητικές διαδικασίες του COVAX, και επανέλαβε ότι το σχέδιό της να επιτύχει συλλογική ανοσία --ή ανοσία της αγέλης-- έως τον Νοέμβριο εξακολουθεί να ισχύει.

«Δεν πιστεύουμε πως οι προσαρμογές στους εμβολιασμούς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα επηρεάσουν τον στόχο μας για συλλογική ανοσία έως τον Νοέμβριο», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του KDCA Τζέονγκ Έουν-κεόνγκ.

Η Νότια Κορέα ανέστρεψε επίσης το αρχικό σχέδιό της για χρήση του εμβολίου της AstraZeneca και είπε πως θα καθυστερήσει τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων με το εμβόλιο αυτό έως ότου καταστούν διαθέσιμα περισσότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα έδιναν την πρώτη έγκρισή τους για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Astra Zeneca, και πως θα επέτρεπαν τη χρήση του για τους ηλικιωμένους, παρά τις προειδοποιήσεις από συμβουλευτικές επιτροπές σχετικά με την έλλειψη δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του σε μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προειδοποιήσει πως το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα πρέπει να χορηγείται μόνο στις ηλικίες 18-64 ετών, όμως η εταιρία έχει πει πως προκαλεί καλή ανοσοαπόκριση σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι πρώτοι εμβολιασμοί της Νότιας Κορέας θα ξεκινήσουν στις 26 Φεβρουαρίου, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους κατοίκους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, περιλαμβανομένων των ηλικιωμένων, να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν.