Ν. Κοντοζαμάνης: Έως σήμερα προστέθηκαν στο σύστημα 300 κλίνες εντατικής θεραπείας

Ν. Κοντοζαμάνης: Έως σήμερα προστέθηκαν στο σύστημα 300 κλίνες εντατικής θεραπείας

Οι κλίνες που προστίθενται στο σύστημα υγείας είναι καθαρά εντατικής θεραπείας και θα παραμείνουν στο σύστημα και μετά το πέρας της πανδημίας, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση, συμπληρώνοντας ότι έως σήμερα έχουν προστεθεί στο σύστημα 300 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Εξήγησε ότι ο τετραπλασιασμός των κρουσμάτων οδήγησε στην ανάγκη να νοσηλευτούν σε 10 μέρες 95 ασθενείς σε ΜΕΘ και να αυξηθεί περίπου κατά 63% ο αριθμός νοσηλείας σε απλές κλίνες κορονοϊού.

«Αυτό δείχνει και την προετοιμασία η οποία έχει προηγηθεί και το σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα έχουμε καταφέρει, αλλά όπως όλα τα συστήματα υγείας, ακόμα και στα πιο πλούσια κράτη έχουν ένα οριακό σημείο. Οι δυνάμεις δεν είναι ανεξάντλητες», τόνισε ο υφυπουργός.

Αναφέρθηκε σε άλλες χώρες που αναγκάζονται να στέλνουν ασθενείς για νοσηλεία σε γειτονικές χώρες, λέγοντας ότι «εμείς αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε. Θα τα καταφέρουμε, έχουμε προετοιμαστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κορεσμό, πιέζεται, ανέφερε ακόμα και σημείωσε πως αν πιεστεί ακόμη περισσότερο, έχουμε διαθεσιμότητα, πρόσθεσε.

Σε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερης πίεσης, υπογράμμισε πως «θα κάνουνε ό,τι και στην πρώτη φάση: θα χρησιμοποιήσουμε χώρους των νοσοκομείων όπου θα δημιουργήσουμε μονάδες εντατικής θεραπείας. Επίσης θα διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον ιδιωτικό τομέα όσο και με τον στρατό».