Ν. Κοντοζαμάνης: Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση - Δεν αφήνουμε πίσω κανέναν

Ν. Κοντοζαμάνης: Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση - Δεν αφήνουμε πίσω κανέναν

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης στην αποψινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύσουν την περίοδο του lockdown, σημειώνοντας πως μέσα σε δέκα ημέρες χρειάστηκαν 95 κλίνες για τις ΜΕΘ, ενώ στη Θεσσαλονίκη τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των νοσηλευομένων. «Διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση», επισήμανε και υπογράμμισε πως «δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω στη μάχη με τον κορονοϊό».

Ο B.Κοντοζαμάνης τόνισε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με κορονοϊό, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται κανονικά τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, αλλά και οι νοσηλείες και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε πως όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά της νόσου Covid-19, καθώς και ότι υπάρχουν ακόμα κενές κλίνες ΜΕΘ, οι οποίες φτάνουν τις 124, αφού από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 αυξήθηκαν κατά 300 και προανήγγειλε μέχρι το τέλος του έτους ακόμη περισσότερες κλίνες. 

Σήμερα, τόνισε, «υπάρχουν 160 κενές κλίνες για κορονοϊό σε όλη την επικράτεια, από το σύνολο των 1038 κλινών ΜΕΘ με που διαθέτει η χώρα. Στην Αθήνα, από τις 164 κλίνες για τον κορονοϊό, 61 είναι κενές - και στη Θεσσαλονίκη, από τις 87 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, οι 19 είναι κενές

Όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, στόχος είναι να γίνει πιο ισχυρό το ΕΣΥ, και «αυτό προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα από τον Μάιο με σημαντικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορονοϊού». Αναφερόμενος στις απλές κλίνες νοσηλείας, είπε ότι σε αυτές νοσηλευθήκαν 600 ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες 10 ημέρες, ενώ συνολικά υπάρχουν διαθέσιμες τώρα 3339 απλές κλίνες, από τις οποίες οι 2000 είναι σήμερα κενές. Ο κύριος Κοντοζαμάνης μίλησε επίσης για επιπλέον προσλήψεις, αλλά και για αυξημένα κονδύλια για την υγεία, ύψους 302 εκ ευρώ. 

Αναφερόμενος στα τεστ που γίνονται για τον κορονοϊό, είπε ότι «από τις 6500 τον Ιούνιο φτάσαμε στα 30.000 τεστ κάθε μέρα σήμερα» τα οποία πλέον μπορούν να γίνονται σε πολλά περιφερειακά ιατρεία και σε 180 κέντρα υγείας. Επίσης, πρόσθεσε ότι υπάρχουν αποθέματα εξοπλισμού αυτοπροστασίας για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και έχει διασφαλιστεί η επάρκεια των απαραίτητων φαρμάκων. 

Ο υφυπουργός Υγείας μίλησε και για τέσσερις προκηρύξεις με σκοπό την κάλυψη μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, ενώ για το εμβόλιο γνωστοποίησε πως θα χορηγηθεί δωρεάν, συμπληρώνοντας ότι το σύστημα υγείας έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες ρεμδεσιβίρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει προσχωρήσει στις τρεις πρώτες συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να εξασφαλίσουμε ικανό αριθμό εμβολίων.