N. Δένδιας για Τουρκία: Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί

N. Δένδιας για Τουρκία: Να μην κρύψουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», επισημαίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αντιπαράθεσή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα», υπογραμμίζει. 

Τούτων λεχθέντων, ο κ. Δένδιας υποστηρίζει ωστόσο ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να αποτελέσει μια πρώτη πράξη σταδιακής βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Ήταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα. όμως, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα, η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2015, ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία. Ευελπιστούμε με την προσέγγιση αυτή, σταδιακά θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων, προς το συμφέρον των δυο γειτονικών χωρών», τονίζει.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο ίδιος και ο κ. Τσαβούσογλου θα επιδιώξουν να συναντηθούν ξανά στην Αθήνα, προκειμένουν να επιχειρήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες και για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Προσκάλεσα τον φίλο μου Μεβλούτ να επισκεφθεί την Αθήνα - η επίσκεψη μπορεί να συνεισφέρει στην προετοιμασία μιας συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο κ. Δένδιας δεν θεωρεί ότι υπάρχει σκλήρυνση τηε τουρικής θέσης στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, εντούτοις παρατηρεί ότι υφίσταται «παγίωση θέσεων που εκφεύγουν τηςε διεθνούς νομιμότητας«, γεγονός που κάνει την προοπτική επίλυσης των διαφορών ιδιαίτερα δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη, όπως υποστηρίζει. 

Επίσης, ως προς τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) που συζητείται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η υπόγραφή της θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια επίσκεψη του αμερικανού υπο6υργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα και υπογραμμίζει ότι πέρα από τις τεχνικές λεπτομέρειες, έχει σημασία η στρατητική διάσταση της σχέσης με τις ΗΠΑ. 

Τέλος, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη θετική ατζέντα, τα σημαντικά οικονομικά στοιχεία της οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης όπως επισημαίνει. 

 Διαβάστε ακόμα:

Ανοικτή υπό όρους η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν