Ν. Δένδιας: Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΣΑ για τις τουρκικές απειλές

Ν. Δένδιας: Ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΣΑ για τις τουρκικές απειλές

Ανοικτό αφήνει ο υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδιας το ενδεχόμενο να προσφύγει η Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές, ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα κλιμακώνει τις διπλωματικές της προσπάθειες. Παράλληλα υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία όσο τα τουρκικά πλοία  δεν αποχωρούν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Κατά την συνάντηση του με τον Γενικών Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο Ν. Δένδιας του παρέδωσε επιστολή του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την τουρκική επιθετικότητα, με την παράκληση του πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ συζήτησε μαζί του και για το Κυπριακό, δηλαδή για το θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές «εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά αν η Αθήνα σχεδιάζει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το άφησε ανοικτό. “Αυτό είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα για την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και τα Βαρώσια. «Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον κ. Γκουτέρες τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας το έγγραφο που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ , Γενς Στόλτενμπεργκ, σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας επανέλαβε την ελληνική θέση, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία, τονίζοντας: «Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί.». 

Αύριο, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος νωρίτερα, προχώρησε σε αναδίπλωση κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στο ΝΑΤΟ».

Σε ερώτηση ωστόσο σχετικά με το κατά πόσο είναι δυνατόν να ξεκινήσουν τέτοιες συζητήσεις, όσο δεν απομακρύνονται τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα - προϋπόθεση που θέτει ξεκάθαρα η Αθήνα - ο Γ. Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως.

Διπλωματικές πηγές: H Ελλάδα πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο

Η Ελλάδα είναι  πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο τονίζουν διπλωματικές πηγές της Αθήνας απαντώντας στην σημερινή τοποθέτηση του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έκανε λόγο για συνομιλίες των δύο χωρών με το ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της  συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει» κατέληξαν.