Κυριακή 17 Μαΐου 2020, 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 20:21

-A +A

Ν. Χαρδαλιάς: Θετικός ο απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες

Κυριακή 17 Μαΐου 2020, 18:29
Τελευταία ενημέρωση: 20:21
Ν. Χαρδαλιάς: Θετικός ο απολογισμός από εκκλησίες και παραλίες
-A +A

Θετική είναι η αποτίμηση του πρώτου ανοίγματος των εκκλησιών και των οργανωμένων παραλιών της χώρας, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων εξελίσσεται πολύ ομαλά.

«Κατά την πρώτη φάση αποδείξαμε την ατομική και την συλλογική μας ευθύνη. Με τον ίδιο τρόπο πορευόμαστε και σε αυτή την δεύτερη φάση, με σύνεση, προσοχή και συνέπεια. Μπαίνουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα στην νέα μας καθημερινότητα, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες όποιες προκλήσεις, γιατί στα δύσκολα θα φανούμε για ακόμη μια φορά δυνατοί», υπογράμμισε ο υφυπουργός. 

Για τις Εκκλησίες τόνισε ότι είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των πιστών, ενώ καλή ήταν η εικόνα και στις παραλίες ενώ όπως είπε «οι κάποιες εξαιρέσεις δεν αναιρούν τον κανόνα».

Αναφερόμενος σε εικόνες από λεωφορείο, είπε πως η τήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο υπόθεση της Αστυνομίας ή των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά είναι υπόθεση και των οδηγών και των πολιτών που πρέπει να εφαρμόζουν τους κανόνες. «Ούτε μπορεί σε κάθε λεωφορείο ή σε κάθε μέσο μαζικής μεταφοράς να υπάρχει ένας αστυνομικός που κόβει πρόστιμα, ούτε οι 300 βοηθοί επιβατών μπορούν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα», προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι από αύριο, Δευτέρα 18/5 επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα, στην Κρήτη και στην Εύβοια. Επίσης, από αύριο Δευτέρα λειτουργούν ξανά ανοιχτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις και κολυμβητήρια για την κάλυψη αναγκών ατομικής προπόνησης και μόνο από αθλητές σωματείων, τμημάτων αμειβόμενων αθλητών και ανώνυμων αθλητικών εταιριών, ηλικίας 13 ετών και άνω.

Μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης. Ειδικότερα, επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβαση τους στα μέσα.

Λύση της νηστείας του Ραμαζανιού

Αναφέρθηκε επίσης στους Έλληνες μουσουλμάνους με αφορμή την 24η Μαΐου, όπου εορτάζεται η λύση της νηστείας του Ραμαζανιού. «Φέτος δεν μπορεί να εορταστεί με τον ίδιο τρόπο που εορτάστηκε πέρυσι, όπως δεν εορτάστηκε με τον ίδιο τρόπο που εορτάζεται κάθε φορά το Πάσχα είπε ο υφυπουργός.

«Για να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις. Φέτος δεν θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση ή τους Δήμους για να γίνει προσευχή της λύσης της νηστείας του Ραζαμανιού. Θα ισχύσει για τα τζαμιά ότι ισχύει για τις Εκκλησίες , τις συναγωγές, και κάθε χώρο λατρείας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή οι ρυθμίσεις για τους χώρους λατρείας ήταν οριζόντιες και κοινές για όλους χωρίς εξαιρέσεις. Υπενθύμισε ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων που μπορεί να βρίσκεται μέσα σε ένα τζαμί καθορίζεται από την αναλογία ανά άτομο ανά 10 τ.μ. Δηλαδή σε 300 τ.μ. ο επιτρεπόμενος αριθμό πιστών είναι 30, ενώ για τους χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 50 άτομα. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται είναι τα ίδια για όλους τους χώρους λατρείας.

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης των μέτρων και ζητούμε από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας να κάνουν και εκείνοι τη θυσία που τους αναλογεί στις 24 Μαΐου, όπως έκαναν οι πιστοί και όλων των άλλων θρησκευμάτων», είπε.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τρίτη, 26 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα