Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε 5 δήμους - Σε καραντίνα η Μεσοποταμία
Νίκος Χαρδαλιάς

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε 5 δήμους - Σε καραντίνα η Μεσοποταμία

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επίσης ανακοίνωσε ότι σε καραντίνα τίθεται η δημοτική ενότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς από σήμερα στις 8 το βράδυ και θα διαρκέσει 14 ημέρες, ενώ πρόσθετα περιοριστικά μέτρα από σήμερα στις 8 το βράδυ στη μετακίνηση των πολιτών θα εφαρμοστούν για 14 ημέρες στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης.

Σε αυτούς τους Δήμους αναστέλλεται η δυνατότητα κατ' εξαίρεση μετακίνησης για παροχή βοήθειας, μετάβαση σε τελετή και για άσκηση. «Καλούμε τους κατοίκους αυτών των δήμων να παραμείνουν στο σπίτι τους και να προχωρήσουν σε προμήθεια τροφίμων για πολλαπλές ημέρες», σημείωσε και πρόσθεσε πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και ο κίνδυνος διασποράς μεγάλος.

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων, έχουν την δυνατότητα τα βγάζουν για 15 λεπτά, και μόνο πέριξ της οικίας τους. Επιπλέον, στους πέντε αυτούς δήμους, στα super market γίνεται υποχρεωτική η αναλογία ένας πελάτης ανά 20 τετραγωνικά ωφέλιμου χώρου, ενώ στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων πρέπει να είναι 10 μέτρα και όλοι οι πάγκοι πρέπει να τοποθετούνται από την μία πλευρά του δρόμου.

Επίσης, ενημέρωσε πως ανεστάλη προληπτικά η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών στον δήμο Ηλίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη σημερινή εικόνα έξω από τις τράπεζες, λέγοντας πως κάποιοι συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο που εκτίθενται τόσο εκείνοι όσοι και οι οικογένειες τους.

Τόνισε πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ότι ο Απρίλιος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και πως η κατάσταση είναι ρευστή και τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιου στα νησιά ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι ο  επιχειρησιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει ακόμα και την ανάπτυξη πλωτών νοσοκομείων.