Ν. Αναστασιάδης: Όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς

Ν. Αναστασιάδης: Όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς

«Όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις από πλευράς Τουρκίας, περί δημιουργίας δύο κρατών ή κυρίαρχης ισότητας, η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς, αλλά όσους εκφεύγουν των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών», τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο αναφοράς, στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με την ειδική απεσταλμένη του γγ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι τα ΗΕ θέτουν χαμηλά τον πήχη σε σχέση με την άτυπη διάσκεψη, στη Γενεύη, είπε ότι «η επίσκεψη είναι στα πλαίσια προετοιμασίας για την πενταμερή. Το πού είναι o πήχης θα εξαρτηθεί από το πού και πώς θα τοποθετηθεί η Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «εμείς, αυτό που θέλω να διαβιβάσω και αυτό είναι που ενδιαφέρει, είναι ότι πάμε με αποφασιστικότητα και ετοιμότητα να διαπραγματευτούμε αυτό που τα ψηφίσματα των ΗΕ προβλέπουν, αυτό που οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προβλέπουν και, βεβαίως, αυτά που είχαμε συμφωνήσει στις 25 Νοεμβρίου, στο Βερολίνο, όταν, υπό την αιγίδα του γγ των ΗΕ, έγινε η κοινή συνάντηση και με τον κ. Ακιντζί.

Συνεπώς, γνωρίζοντας τις καθαρές δικές μας θέσεις, εάν επιδείξουν και εγκαταλείψουν -και δεν πρέπει να παραγνωρίζεται από κανένα- τις θέσεις που προβάλλουν σήμερα», και αν «έχουν τη βούληση για τη δημιουργία ή τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα πραγματικά ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος που δεν θα υπηρετεί συμφέροντα τρίτων, αλλά των κατοίκων -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- δεν βλέπω γιατί να μην υπάρξει λύση.

«Όμως», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, «όσο προβάλλονται οι απαράδεκτες θέσεις περί δημιουργίας δύο κρατών ή κυρίαρχης ισότητας, που ισοδυναμεί κατά τον ίδιο τρόπο στην αναγνώριση κυριαρχίας ή σε ένα παράνομο καθεστώς, αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη δεν βαρύνει εμάς, αλλά όσους εκφεύγουν των ψηφισμάτων των ΗΕ».