Ν. Αναστασιάδης: Ελπίζουμε ότι το Πεκίνο θα βοηθήσει στη διευθέτηση του Κυπριακού

Ν. Αναστασιάδης: Ελπίζουμε ότι το Πεκίνο θα βοηθήσει στη διευθέτηση του Κυπριακού

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε χθες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Προσφέροντας τη στήριξή του στην Κίνα σε διεθνείς υποθέσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές κύρος της Κίνας και στον ρόλο της στα παγκόσμια ζητήματα. Η Κύπρος εκτιμά τη στάση της Κίνας στο Κυπριακό και ελπίζει ότι το Πεκίνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διευθέτησή του, δήλωσε. Ο Νίκος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να εργαστεί με την Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road.

Από την πλευρά του, ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα και η Κύπρος έχουν καλές σχέσεις, που έχουν αποτελέσει μοντέλο για χώρες διαφορετικού μεγέθους και συστημάτων. Η Κίνα δίνει σημασία στη φιλία της με την Κύπρο και είναι πρόθυμη να εμβαθύνει την αμοιβαία εμπιστοσύνη σε πολιτικό επίπεδο και να στηρίξουν η μία την άλλη σε θέματα που αφορούν βασικά συμφέροντα της κάθε χώρας.

Η Κίνα ανέκαθεν πίστευε ότι το Κυπριακό θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην εξεύρεση μια λύσης, δήλωσε ο Γουάνγκ Γι. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα εκτιμά τη θετική ανταπόκριση της Κύπρου στην πρωτοβουλία Belt and Road.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ