Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα παρουσιάσω λύση με επεμβατικά δικαιώματα

Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα παρουσιάσω λύση με επεμβατικά δικαιώματα

Δεν θα παρουσιάσει στον λαό λύση που θα εμπεριέχει επεμβατικά δικαιώματα και στρατιωτική βάση της Τουρκίας, δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας σε μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Κυπερούντας, που είχε ιδιαίτερα έντονη παρουσία στον αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 αλλά και σε άλλους αγώνες της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να δεχθούμε τις παράλογες θέσεις της Τουρκίας, η οποία αξιώνει να συνεχίσει να ελέγχει, να κηδεμονεύει το κράτος μας, εμμένοντας στη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων, στρατιωτικής βάσης, αλλά και στην εσαεί παρουσία στρατευμάτων».

Πρόσθεσε πως αξιώσεις όπως αυτές, οι οποίες καταφανώς υπερβαίνουν τα όρια της εθνικής αξιοπρέπειας, σε καμμιά περίπτωση δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές. Είπε, επίσης, ότι για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό απαιτείται αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση από όλους και όχι μόνο από τη δική μας πλευρά.

Μόνο έτσι, υπογράμμισε, μπορεί να υπάρξει ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός, μια λύση που να δημιουργεί ένα κράτος που να λειτουργεί και να είναι βιώσιμο, να εγγυάται ειρήνη και πρόοδο, να απαλλάσσει την πατρίδα από κατοχικούς στρατούς και να αποκαθιστά την αξιοπρέπεια του Κυπριακού Ελληνισμού.