Ν. Αναστασιάδης: «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του κ. Τατάρ ότι δεν απέκλεισα τη λύση δύο κρατών»

Ν. Αναστασιάδης: «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός του κ. Τατάρ ότι δεν απέκλεισα τη λύση δύο κρατών»

«Όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ» τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωση - απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος έκανε δηλώσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, αναφερόμενος παράλληλα και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή του δήλωση, κ. Αναστασιάδης τονίζει πως κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, «η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ» Επιπλέον επισημαίνει ότι όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε το θέμα της λύσης των δύο κρατών, «όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση».

Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:

«Σε απάντηση των όσων ο κ. Ερσίν Τατάρ αναληθώς ισχυρίστηκε απαντώντας σε ερώτηση αγγλόφωνου τουρκικού καναλιού, ότι τάχα δεν του απέκλεισα κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών, όταν την ήγειρε κατά την πρώτη μας συνάντηση, και ότι ανέμενα ουσιαστικά την τοποθέτηση του αυτή λόγω των δηλώσεων και θέσεων του τόσο κατά το παρελθόν όσο και κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον κ. Τατάρ, η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Όταν ο κ. Τατάρ ήγειρε κατά τη συνάντηση μας το θέμα της λύσης των δύο κρατών, όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση.

Συνεπώς, τα όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ.

Ταυτόχρονα, θέτουν εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας για το καλό της Κύπρου.

Για ύστατη φορά, καλώ την Τουρκία και τον κ. Τατάρ να αντιληφθούν ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με διαστρεβλώσεις, αλλά με γνήσια πολιτική βούληση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, του πλαισίου του ΓΓ, του διεθνούς δικαίου, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ».