Μυτιλήνη: Στη θέση Βάστρια στη βορειοανατολική Λέσβο θα δημιουργηθεί Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή

Μυτιλήνη: Στη θέση Βάστρια στη βορειοανατολική Λέσβο θα δημιουργηθεί Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή

Στη δημιουργία της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής Νήσου (ΚΕΔΝ) Λέσβου στη θέση Βάστρια στη βορειοανατολική Λέσβο, στα όρια εξ ολοκλήρου του Δήμου Μυτιλήνης (η δημοτική αρχή του οποίου και πρότεινε τη θέση μαζί με άλλες δυο), κατέληξαν σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατά την επίσκεψη τους στο νησί, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης για τη Λέσβο αναπληρώτρια διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό DG HOME Μπεάτε Γκμίντερ. Μαζί τους ήταν και πολυπληθής ομάδα ειδικών συμβούλων που εξέτασαν το σύνολο των προτεινόμενων περιοχών. Η θέση που προτείνεται να δημιουργηθεί η νέα δομή σημειώνεται ότι ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Μυτιλήνης και συγκεκριμένα της Κοινότητας Νέων Κυδωνιών.

Η δημιουργία της θα έχει αποτέλεσμα την κατάργηση της υφιστάμενης προσωρινής δομής στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ (Μαυροβούνι) στα όρια της πόλης της Μυτιλήνης.

Θα ακολουθήσει η εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν πριν το ερχόμενο Πάσχα ενώ προγραμματίζεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τέλη του φθινοπώρου του 2021.

Σύμφωνα με το χάρτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η νέα δομή θα δημιουργηθεί σε ιδιωτική έκταση που θα μισθωθεί, είναι προσβάσιμη από αγροτικό δρόμο που οδηγεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) -χωρίς να έχει καμία επαφή με αυτόν-, χρειάζεται δε να διασυνδεθεί με τον αγροτικό δρόμο, σε έκταση που ανήκει και αυτή στο Δήμο Μυτιλήνης.