Μυτιλήνη: Μετανάστες από τη Μόρια επιχείρησαν να φτάσουν στο λιμάνι

Μυτιλήνη: Μετανάστες από τη Μόρια επιχείρησαν να φτάσουν στο λιμάνι

(lesvosnews.net)

Εκατοντάδες μετανάστες επιχείρησαν να φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μετά από φήμες ότι θα έρθει πλοίο να τους παραλάβει για την ενδοχώρα. Περισσότεροι από 2.000 απομακρύνθηκαν από την προβλήτα του λιμανιού και οι αστυνομικοί παραμένουν να αποτρέψουν νέες προσπάθειες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, πρόσφυγες και μετανάστες, κατέβηκαν με τα πόδια, διανύοντας απόσταση 10 περίπου χιλιομέτρων, από το ΚΥΤ της Μόριας στο κέντρο της πόλης. Η προκυμαία της πόλης και οι γύρω δρόμοι γέμισαν, οπότε και κλήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για να τους απωθήσουν πίσω στον καταυλισμό.

Η επιχείρηση εκκένωσης της πόλης είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή με δυνάμεις των ΜΑΤ να διασκορπίζουν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι όμως ανασυντάσσονται και ξανακατεβαίνουν στο κέντρο, θεωρώντας δεδομένο ότι σε λίγες ώρες θα αναχωρήσουν από το νησί.

Ας σημειωθεί ότι τόσο χθες όσο και προχθές από την Αστυνομία ανακόπηκε εκτός της πόλης η προσπάθεια μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο να κατέβουν στην πόλη, καθώς υπήρχαν φήμες ότι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, ενώ αναμένεται να έρθει ένα αρματαγωγό να παραλάβει τους νεοαφιχθέντες, οι οποίοι προς το παρόν διαμένουν σε αίθριο χώρο του λιμανιού, περίκλειστο με αστικά λεωφορεία, στα οποία κοιμούνται. 

(φωτογραφία lesvosnews.net)

(φωτογραφίες stonisi.gr)

Στο μεταξύ, με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και μετά από αίτημα των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, έκλεισαν τα σχολεία στις κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας. Σύμφωνα με την απόφαση τα σχολεία κλείνουν «λόγω των έκτακτων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στις κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας που βρίσκονται πλησίον του ΚΥΤ».

Συγκεκριμένα, «για λόγους ασφάλειας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαρτίου το Νηπιαγωγείο Παναγιούδας, το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, το Νηπιαγωγείο Μόριας, το Δημοτικό Σχολείο Μόριας και το Γυμνάσιο Μόριας».

Διαβάστε ακόμα:

Δεκάδες μετανάστες παραμένουν στο λιμάνι της πόλης