Μύκονος: Στον εισαγγελέα ο διοργανωτής του πάρτι και το ζευγάρι που έσπασε την καραντίνα

Μύκονος: Στον εισαγγελέα ο διοργανωτής του πάρτι και το ζευγάρι που έσπασε την καραντίνα

Στον εισαγγελέα Σύρου θα οδηγηθούν ο διαχειριστής της βίλας΄στη Φτελιά της Μυκόνου όπου πραγματοποιήθηκε πάρτι με τη συμμετοχή περίπου 500 ατόμων, αλλά και ζευγάρι το οποίο έσπασε την καραντίνα από το ξενοδοχείο αναφοράς όπου διέμενε για να πάει στην εκδήλωση.

Οι αρχές εξετάζουν αν θα ασκηθεί δίωξη και για κακούργημα για διασπορά κορονοϊού στον συλληφθέντα διαχειριστή της βίλας και φερόμενο ως διοργανωτή του πάρτι.

Όσον αφορά το ζευγάρι των Ισπανών που συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών, είχαν κάνει το τεστ για τον κορονοϊό στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την άφιξή τους στη χώρα και αναχώρησαν για το νησί των ανέμων.

Ύστερα από 72 ώρες, υπάλληλοι του ΕΟΔΥ επικοινώνησαν μαζί τους και τους ενημέρωσαν ότι η μια γυναίκα της παρέας των 5 Ισπανών τουριστών ήταν θετική στον κορονοϊο. Αμέσως μετά, έλαβαν τις σχετικές οδηγίες και μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο καραντίνας στην περιοχή Καλό Λειβαδι.

Την Τετάρτη, ωστόσο, οι πέντε Ισπανοί, με δική τους πρωτοβουλία, κάνουν ξανά το τεστ σε ιδιωτικη κλινική. Τα νέα αποτελέσματα ήταν αρνητικά ωστόσο θα έπρεπε να συνεχισουν την καραντίνα για επτά ακόμη ημέρες, πράγμα που δεν έκανε το ζευγάρι της παρέας. 

Οι Ισπανοί κατηγορούνται για διασπορά κορονοιου και κατοχη ναρκωτικών ουσιών και αναμένεται να μεταφερθουν στη Σύρο για να περάσουν από εισαγγελέα. Σημειώνεται ότι υποβλήθηκαν και σε άλλο τεστ κατόπιν αιτήματος της δικηγόρου τους και τα αποτελέσματα θα βγουν σε 72 ώρες.

Προς το παρόν επέστρεψαν στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Τι προβλέπει ο νόμος για τη μετάδοση του κορονοϊού

Για όσους παραβιάζουν τις ποινικές διατάξεις για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει αυστηρές ποινές. Συγκεκριμένα, αν από την παραβίαση των ποινικών διατάξεων (άρθρο 285 του ΠΚ) προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθενείας προβλέπεται φυλάκιση έως πέντε έτη και επιβολή χρηματικής ποινής.

Σε περίπτωση που η παραβίαση των μέτρων έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη από 5 έως 10 έτη. Αν η παραβίαση επέφερε το θάνατο ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη. Τα ίδια αδικήματα τιμωρούνται και όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια με ηπιότερες όμως ποινές. Συγκεκριμένα, όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση έως δυο χρόνια ή χρηματική ποινή στους δράστες.

Όσον αφορά τα γεγονότα της υπόθεσης, το βράδυ της Τετάρτης, κλιμάκια της αστυνομίας που πραγματοποιούσαν ελέγχους διαπίστωσαν ότι σε βίλα στη Φτελιά διοργανωνόταν πάρτι, με τη συμμετοχή περίπου 500 ατόμων.

Οι αστυνομικοί παρενέβησαν άμεσα και σταμάτησαν το πάρτι «μαζεύοντας» τους συμμετέχοντες ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη ο διαχειριστής της βίλας.

Παράλληλα, κατά τους ελέγχους των αρχών στη βίλα εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών και ανάμεσα στους καλεσμένους που συνελήφθησαν για κατοχή, ήταν και ένα ζευγάρι, το οποίο όπως διαπιστώθηκε διέμενε σε ξενοδοχείο καραντίνας του νησιού, από όπου και είχε καταφέρει να εξέλθει για να πάει στο πάρτι.

Υπενθυμίζεται ότι από αύριο στη Μύκονο ισχύουν τα εξής μέτρα:

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.