Μυκήνες: Θα ανοίξουν σύντομα ξανά για το κοινό

Μυκήνες: Θα ανοίξουν σύντομα ξανά για το κοινό

Όχι, δεν κάηκαν οι Μυκήνες, ούτε η Πύλη των Λεόντων. Οι «ειδήσεις» που βλέπουν το τελευταίο 24ωρο το φως της δημοσιότητας δεν είναι αληθινές, όπως διαπιστώθηκε και μετά την πρωινή αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Η έφορος αρχαιοτήτων Αργολίδας, Αλκηστις Παπαδημητρίου, η οποία βρέθηκε στον χώρο πολύ νωρίς το πρωί, είχε «σαρώσει» τον χώρο και είχε διαπιστώσει πως οι «απώλειες» ήταν ελάχιστες: τμήμα ενός τοίχου, περίπου τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων παρουσίασε προβλήματα, καθώς είχε αναστηλωθεί τις προηγούμενες δεκαετίες και είχαν χρησιμοποιηθεί κάποια υλικά που εξαερώθηκαν με την φωτιά.

«Η ζημιά στον αρχαιολογικό χώρο η οποία επήλθε από την πυρκαγιά ήταν η λιγότερη δυνατή και για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε καταρχήν το προσωπικό της πυροσβεστικής και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού.  

Στη συγκεκριμένη περίπτωση «δούλεψε» η πρόληψη, όπως είπε η κ. Μενδώνη. «Το γεγονός ότι ο χώρος ήταν απολύτως αποψιλωμένος και δεν υπήρχαν καθόλου ξερά χόρτα, επομένως δεν υπήρχε ύλη για να καεί ήταν το σωτήριο για τα μνημεία, διότι δεν δημιουργήθηκαν θερμικά φορτία που θα επιβάρυναν και θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στους δομικους λίθους των μνημείων», εξήγησε

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι ήταν γρήγορη η αντίδραση της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο και τη γύρω περιοχή. Ακόμη, επεσήμανε ότι έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις γρήγορα, προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση τα εναέρια μέσα. Τέλος, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι στον αρχαιολογικό χώρο υπήρχε σχέδιο για την πυρόσβεση, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας, με αποτέλεσμα να γνωρίζει από την αρχή ο κάθε εργαζόμενος πώς πρέπει να αντιδράσει.

Το Μουσείο δεν έπαθε τίποτα. Είναι κλειστό, όπως και ο αρχαιολογικός χώρος, για προληπτικούς λόγους και θα ανοίξουν σύντομα. «Το πολύ- πολύ που θα βλέπουν οι επισκέπτες τις αμέσως επόμενες ημέρες είναι λίγο μαύρο στο χώμα» κατέληξε η υπουργός.

Η κ. Μενδώνη ευχαρίστησε το προσωπικό της Πυροσβεστικής διότι αντέδρασε σε χρόνο κρίσιμο για τη φωτιά, ενώ αναφέρθηκε και στη άμεση συνεργασία με την Πολιτικής Προστασίας και τον υφυπουργό κ. Χαρδαλιά ο οποίος ήταν σε άμεση συνεννόηση ώστε πολύ γρήγορα να σηκωθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.