Μπουρλά: Η απόφαση για την 3η δόση πρέπει να βασιστεί στην επιστήμη

Μπουρλά: Η απόφαση για την 3η δόση πρέπει να βασιστεί στην επιστήμη

Η απόφαση για τη χορήγηση τρίτης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer πρέπει να βασιστεί στην επιστήμη, επισήμανε σε συνέντευξή του στο δίκτυο CNBC ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά. Σύμφωνα με στοιχεία από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει με τον καιρό. Ωστόσο, η ενισχυτική δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική απέναντι και στoν ιό τις νέες παραλλαγές του.

Ο Μπουρλά αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση της Pfizer για επέκταση της συμφωνίας της με την αμερικανική κυβέρνηση, για χορήγηση 500 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου σε συμβολική τιμή, με σκοπό να δωριστούν σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος, καθώς και στην Αφρικανική Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι η συμβουλευτική επιτροπή της υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ψήφισε κατά της έγκρισης της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων και στο σύνολο του πληθυσμού άνω των 16 ετών.

Η πρόταση αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως πλήγμα στη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινούσε η εκστρατεία χορήγησης αναμνηστικών δόσεων για όλους, οκτώ μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα την ενέκρινε η FDA. Οι Αμερικανοί ειδικοί ωστόσο έκριναν ότι η χορήγηση τρίτης δόσης μπορεί να είναι δικαιολογημένη μόνο για μια περιορισμένη ομάδα του πληθυσμού, δηλαδή για τους ηλικιωμένους.